2015. augusztus 1., szombat

Azóta

Csak két napja elmélkedtem itt. Jó dolog az elmélkedés, például nem hal meg tőle senki. (Bár néha jó lenne, ha halálra tudnék elmélkedni bizonyos embereket.)

Ugyanis azóta a jeruzsálemi melegfelvonuláson megkéseltek hat embert. Kettejük sérülése súlyos. Busha... A főrabbi meglátogatta a sérülteket, és elítélte a támadást.

Pénteken hajnalban felgyújtottak egy palesztin házat. Zsidó telepesekre gyanakodnak, mert most nem rég volt államilag elhatározott házrombolás Bet-Elben, és hogy biztos azért. Egy egyéves kisgyerek bennégett. Busha...

Maoz nem jó érzésekkel kezdte a napot a hírek hallatán mondván, hogy péntek van, ha nem lenne elég szörnyű önmagában,amit történt,még jól feltüzelik őket az imákon, aztán forró vérrel jönnek ki a mecsetekből. Már hogy  a palesztinok. Telefonált mindenhova, hogy lehet-e utazni, biztonságosak-e az utak. Nincs semmi kirívó, persze,utazzunk csak. Egykor indultunk el itthonról a családjához. Gyerekek izgatottak. 20 perc múlva meg is érkeztünk. Vissza haza.
A bekötőúton mentünk kifelé, mikor mondja, menj a rendőrautó után, biztos,ami biztos. Mentem is. Vagy 20 métert, amikor is beálltunk a többi üresbe tett autó mögé, hogy a nem biztató katonai és rendőri jelenlét, a hatalmas kamera meg az éppen kifeszítésre kerülő vörös útlezáró szalag látványából vonjunk le következtetéseket. Maoz kapott egy üzenetet, hogy lövöldözés volt Kochav haShachar mellett. Jofi... Nincsenek sérültek, hála Istennek.
Na most ezt magyarázd meg a három és féléves gyerekednek, aki egész héten azt várta, hogy megy a nagyszüleihez meg a nagynénikhez.

Valahogy így zajlott:
 - Miért jöttünk vissza? Uff,én nem akarok hazamenni, én Even Shmuelbe akarok menni!
- Figyelj, Joel,most nem tudunk menni, itthon kell maradnunk Shabatra.
- Miért?
- Mert lezárták az utat,és nem lehet ott elmenni autóval.
- Miért?
- Mert vannak rossz emberek, akik csúnya dolgokat csinálnak.
- Mit csinálnak?
- Mindenféle hülyeségeket. Megdobálják például kővel az autókat.
- De miért?
- Nem tudom, miért csinálnak ilyeneket.
- Az csúnya dolog.
- Igen, az csúnya dolog,és ezért most veszélyes arra menni.
- De szerintem már elmenekültek.
-  :) Szerintem is elmenekültek, de nem biztos,úgyhogy most nem megyünk inkább el.
- De ez rossz.
- Igen.
-De ez nekem félelmetes.
- Tudom, szívem, ez az apának is félelmetes, meg nekem is.
- De az Éden meg észre se vette.

Aztán este megint eszébe jutott, és kérdezett a csúnya emberekről, akik rossz dolgokat csinálnak. Azt mondta, el kell őket fogni, bezárni egy kosárba, elvinni az állatkertbe, és odaadni az oroszlánnak meg a többi állatnak, hogy egyék meg őket. Szerintem is jó ötlet.

Ez az a Kochav haShachar, ahonnan a június végi lövöldözős merénylet mind a négy áldozata is van. Kettejük szintén részt vett Joelék záróbuliján a bölcsiben péntek délelőtt, az ő fiaik is abba a csoportba járnak. Shai Maimon csak nemrég jött ki a kórházból, hol 12 órás műtéttel mentették meg a lábát. (Ezt jelenti egyébként,amikor azt halljuk a hírekben, hogy a sérülései beinoni...) Most két lábra sántít, mert az egyikből tettek át ereket a másikba, amiben nem volt keringés, mikor beértek a kórházba, Malachi Rosenfeldnek meg most volt a shloshimja (30 napja halt bele sérüléseibe). Ő az egyik diákom bátyja volt.
Az autóban, amire most lőttek,egy másik diákom apja ült többek közt.

Holnap felülünk a buszra, és csak azért is kihasználjuk egy családi családnál nyaralásra ezt az időt. Reméljük, hogy nem lőnek ránk, mert bár a buszok védettek lövés ellen, nem szeretnénk egy ilyen élménnyel gazdagodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése