2014. október 22., szerda

Egy anya, mint én, egy kisbaba, mint az enyém

Keresem a szavakat, nem könnyű. Hogy honnan táplálkozik az a gyűlölet, amely a terroristákat táplálja, számomra felfoghatatlan. És amikor az áldozatok gyerekek, az egész még sokkal, sokkal rosszabb.

Tegnap Jeruzsálemben a villamosmegállóba hajtott egy autó. Szándékosan. Kilencen megsérültek, köztük egy három hónapos kislány, Chaya Ziso, aki később belehalt sérüléseibe. Baruch Dayan HaEmet.

Tudom, hogy minden halálnak súlya és jelentősége van. Ettől nem könnyebb. Világra hozzuk ezeket a gyerekeket, és minden igyekezetünk ellenére be kell látnunk, hogy a biztonságuk nem a mi kezünkben van. Ma egy anya úgy ébredt reggel, hogy azt kívánta, bár ne ébredt volna fel. Ma egy anya úgy ébredt, hogy úgy érzi, kitépték a szívét. Egy anya, mint én. Ma. És még sokáig így lesz. Ma egy kisbaba nem ébredt fel. Ma egy kislány, aki családjának szeme fénye, kincse, régen várt csöppsége volt, hideg test, a temetésére vár. Nem szuszog az anyja vállán, nem alszik el a mellén, nem nevet, nem sír, nem kelti fel éjjel a szüleit, nem szorítja meg az ujjukat kicsi kezével.     Soha.   Többé.    Egy kisbaba, mint az enyém.

Nem tudom, ennek a kicsi lánynak a lelke, mit vállalt magára, és milyen borzalomtól mentett meg minket a halálával, engem, a gyerekeimet, mindannyiunkat, de szeretném, ha a legközelebbi veszély a mi jó tetteink következtében hárulna el, és nem kellene több tiszta léleknek eltávoznia a világból emiatt.

Most Szombaton világszerte közös Shabatot terveznek különböző közösségek, hogy minél több zsidó megtartsa ezt a fontos, és csodálatos micvát. Aki tud, csatlakozzon!


Alapvetően az első reakcióm nekem is az, hogy saját kezűleg szeretném apró cafatokra tépni a tettest,és mindenkit, aki hasonlót tervez vagy kíván, falhoz állítanám. Mindenkit, aki felszólal Izrael (a józan ész és a civilizált - értsd: jóérzésű - világ) ellenségei mellett, addig ráznám, míg megjön az esze, de ez kivitelezhetetlen, úgyhogy tegyük meg azt, amit meg tudunk.

Bármi jót teszel, mondasz vagy gondolsz, befolyásolja a világ alakulását. Hiszem. Kezdd el most!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése