2014. július 1., kedd

Akinek füle van


Megyünk vakációzni


Azt mondja a sógorom tegnap, mikor hírül adták a fiúk halálát: Balagan lesz Gázában.
Ugyebár a Hamaszt tették felelőssé, de Hamasz tagadta.
Egyértelmű, hogy nem csereakcióra pályáztak, a fiúkat nagyon röviddel az elrablásuk után kivégezték. Nekem már az is eszembe jutott,  hogy így akarnak katonai akciót kicsikarni Izraeltől, amit persze az egész világ elítél majd, mert ártatlan palesztinok(nak álcázott terroristák)at lerohanni pusztán három fiú meggyilkolásáért, mégis túlzás, mikor a Hamasz nem is vállalta a felelősséget. (Ugyebár nem hobbiból megy be a hadsereg pont Gázába, hanem mert ott nyíltan a Hamasz gyakorolja a hatalmat, választások alapján, annak fejeseit próbálják meg megtalálni és leszedni.) További gyomorforgatás itt.
A fiúkat eltemették, de a felelősök szabadon vannak, tán épp most tervezik a következő akciójukat. (Vagy gyerekeknek készítik elő a nyári tábort.)
A hadsereg azonban nem vonult be Gázába.
Ugyanakkor a fiúk elrablása óta hevesebbé vált a rakétaeső az ország déli részén. (Áhm, persze, nyilván nincs köze a Hamasznak a gyilkosságokhoz.) Légiriadó, ceva adom, ceva adom ('piros szín'). A legerősebben érintett területeken már nem is a sziréna szól, hanem ezt mondják be. Szánalmas próbálkozás, hogy kevésbé legyen traumatikus ezt hallani néha napjában többször. (Igen, olyankor is, amikor a kapjabeésforduljonfel nyugati világ azt hiszi, szegény gázai palesztinok, nefelejcset és muskátlit ültetgetnek a kertjeikben.) Gyerekek reggeli fogmosás közben, matekóra helyett, iskolába menet az autóból kiugorva futnak az óvóhelyekre. A biztonsági övet senki sem köti be, megengedhetetlen időpocsékolás. Persze vannak jó napjaik is, mikor egyszer sincs riadó.Jéj! És csak a tisztánlátás végett: Ezek nem "Megszállt területek". És mióta mérgesedett el igazán a helyzet? Én akkoriban nem voltam még Izraelben, mikor Gush Katifot ledózerolták, mert a palesztinoknak szúrta a szemét, hogy izraeliek termőre fordították a meddő földeket. Azóta senki földje, illetve rakétakilövő állomás.
Csak ma 30-40 rakétát küldtek Izraelre. Azt mondja a Maoz, ze klum, ('ez semmi'), múlt télen 2-300 is becsapódott. Naponta? Naponta. Egy akkora területre, mint mondjuk a Kisalföld. telefonon ismeretlen számra nem is szívesen válaszolunk, főleg bizonyos hívószámok esetén, ugyanis GPS alapján bemérhetik, hova küldjék a következőt. (Úgy látszik, Iránból jön némi technológia is, nem csak a fegyverek maguk.) Civil célpontok. Nekik szabad.
De térjünk vissza a mai napra: Két rakéta robbant Szderot városában. Négyen megsebesültek, ketten könnyebb égési sérüléseket szenvedtek. Tűz ütött ki, a károkat még nem sikerült felmérni. (Mi az izraeli katonaság válasza erre? Semmi.)
Van arról fogalma a messziről mindent jobban tudó okoskodóknak, milyen eszméletlen összegeket fordít az ország és a magánemberek (nem, nem bombázásra, hanem) ezeknek a rakétáknak a kivédésére és a lakosság megóvására? Minden középületben megerősített óvóhely, magánépületekben szintén kötelező. Sok helyütt a buszmegálló is eleve tömör betonból van. Vaskupolák. Hát ezért nem halunk mi meg. Ezt a pénzt nyugaton oktatásra lehet fordítani, egészségügyre, vagy ennyivel is többet nyúlhatnak le a (megválasztott) politikusok. És a hadsereg fenntartása? Ez nem csak pénz. Két fiam van. Nincs sem ember, sem nép, akit úgy gyűlölnék, hogy őket adnám az elpusztításukra. Vagy a férjem. Minden anya azért imádkozik, hogy mire a gyerekei megnőnek, már ne kelljen harcolni többé. Aztán, hogy a három év teljen el békében. Aztán, hogy ne legyen olyan háború, amikor a tartalékosokat is behívják. De mennek, mikor menni kell. Ki áll az útjába az ellenségeinknek, ha mi magunk nem? Mi maradna az országból, és hányan belőlünk, mire rájönne a sok nyugati nagyokos, hogy mi folyik itt valójában? És mit tenne, ha rájönne? Mert egy bocsánatkéréssel halottakat feltámasztani nem lehet.

A haifai orvosi egyetem arab hallgatója (így nyomjuk mi el az arabjainkat),a fiúk halálára ezt a szellemes posztot tudta kitenni: "3 gól Palesztínának". Ő orvos lesz nálunk, mert mi így nyomjuk el az arabokat.

Értem én, hogy ép ésszel felfogni  az itteni helyzetet nem lehet, mert nem az ép ész, a józan belátás és a logika alapján folyik az élet. Tán én se hinném, ha nem itt élnék. De itt ez az élet. Ilyen. Nem szégyen ám bevallani, ha valaki nem érti.
Mind ezzel együtt vagy ennek ellenére egy csodálatos országban élek, egy csodálatos, erős és optimista nép tagjaként. Annyit lehetne tőlünk tanulni, és annyira könnyen lehetne velünk békében élni. Hiányos és téves információk alapján, elődöktől örökölt vagy frissen szított ellenszenv és gyűlölet alapján megítélni akár minket, akár az országunkat, érzéketlenség, és a történelem ismeretében arcátlanság is.
- Hallottad, hogy az Áramszolgáltató Vállalat látja el árammal Gázát akkor is, mikor lőnek ránk?
- Látod? Na, ez szolgáltatás!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése