2014. március 10., hétfő

Chag Purim, chag Purim chag gadol lajehudim


Mivel Joel már kétéves nagyfiú, aki olyan komplex történetek megértésére képes, mint a Boribon és Annipanni, Az oroszlán, aki az epret szerette és Az öt lufi története, gondoltam, Purimról is tanulhatna kicsit. Nem véletlenül mentem középiskolába tanítani, fogalmam sincs,hogy kell kisgyerekeknek elmagyarázni valami bonyolultat. Külön probléma, hogy majd' az összes ünnep ugyanarra a sémára hajaz: "Meg akartak minket ölni, mi túléltük, most akkor együnk."
A következőképp vágtunk bele. Rajzoltunk egy buggyos nadrágos illetőt koronával: Achashverosh. Nénit koronával: Eszter. Bácsit szakállal, pajesszal: Mordechai. Aztán egy buggyos nadrágost korona nélkül összeráncolt szemöldökkel: Hámán. Aztán a nyakába egy kötelet, fölé egy fát (aztán mellé egy oroszlánt,mert fenn kell tartani a figyelmet). Ki ez? Mordechai.Mordechai hajehudi, jó Mordechai, Mordechai okos. Eszter is jó, Eszter királyné. És nagyon szép. Ki ez? Hámán. Hámán nem jó, Hámán meg akarta ölni a zsidókat. Fel is lógatták a fára, ojvavojj Hámán, pfuja Hámán. Aztán még egy oroszlán.
(Nem nagyon pedzegetem ezt a fellógatás témát, meg a megölést sem, persze. Mikor először látta Mufasa halálát, láttam, hogy valahol a lelkében megsejtette, mi történik, de a felszínen most idáig racionalizálta: Kum, aba, olchim habaita, lo lishon. Ojjojjojjj, Mufasa joshen. = Kelj fel, apa,megyünk haza, nem aludni.Ojjojjoj, Mufasa alszik.)megj: Hava narisha (Gyerünk,csapjunk zajt) helyett én egész mostanáig azt énekeltem: Hámán ha ish ra (Hámán a rossz ember). Never mind,az enyém jobban passzol.

Tegnap hazafelé az autóban Joel tanúbizonyságát adta, hogy emlékszik: Az egyik fára fel van lógatva ágy bábu, Hámán. Látod, Joel,itt van a Hámán, jól fellógatták a fára. Ő: Hámán, ojjvavojj, fujja Hámán, fujja Hámán, nem szabad! És még egy csomó minden az ő halandzsa nyelvén.
Azt hiszem, tökéletes a kétévesek szintjén. Tudja a neveket, néhány dalt, és hogy Hámán rossz.
Lemondtam a szofisztikált jelmezeimről. Mindenki Purimbeli szereplő lesz, mert Joel olyan büszkén jött haza pénteken a bölcsiből koronában és palástban.

Itt pedig egy történet, amire véletlenül bukkantam, aztán  kiderült, hogy köze van Purimhoz is meg Magyarországhoz is. Én persze kisírtam rajta a szemem, de én már csak ilyen vagyok. Hány ilyen Eszterek van még, akikért nem jöttek haza a szüleik?

(cím: Purim ünnepe, Purim ünnepe nagy ünnep a zsidóknak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése