2014. január 25., szombat

Költözünk? És hova?

Minden jel arra mutat, hogy nem maradunk itt, és minden jel arra mutatott, hogy Mitzpe Yerichóba mennénk. Amíg csak mintegy véletlen unalmamban meg nem néztem, mit ír a Wikipédia. Radon-prone, basszus, radon-prone. A radon egy radioaktiv gáz, az urán bomlásterméke, asszem, teljesen természetesen keletkezik és van jelen a levegőben, csak egyes helyeken több, mint máshol. Azóta azt próbálom kideríteni, hogy ez mit jelent. Most oda jutottam, hogy nem tudom. A radont egymagában simán be- és kilélegezzük, és semmi nem történik, de porszemekre tapadva bejut a tüdőbe és ott meg is tapad.És roncsol. Vö. családi kórtörténet. Nem vicces.
Eddig ez a legérthetőbb, amit találtam, és ettől se lettem okosabb. Mert össze kéne vetnem az adatokat a helyi adatokkal, és még akkor is csak azt állapíthatnám meg, hogy elvileg nagyobb vagy kisebb terhelés ér-e MY-ban, mint Svédországban vagy Magyarországon, és még akkor sem tudom, hogy a sivatagi + Holt tengeri levegő ill. a légkondi hogyan befolyásolja a képet.

Kérdőjel.

4 megjegyzés:

 1. Jaj, ez szörnyen hangzik, és jól meg is ijedtem az adatokat látván... Mit gondolsz, vannak statisztikák arról, hogy pl milyen betegségek fordulnak elő nagy %-ban Jerikóban? Kirunában van urán bánya, de ott nincs nagy por...viszont a piros házak festőanyaga az uránbányászat során keletkezett melléktermék, szinte ingyen van. Persze értem, más a klíma, más a talaj (kavicsos)...

  VálaszTörlés
 2. Konkréten ottanról nincs, és valahol azt találtam, hogy a szellőztetés (természetes vagy mesterséges) máris nagyban javítja a helyzetet, és itt örökké megy a légkondi. Ha nem, akkor nyitva az ablak, szóval... Ráadásul azt, hogy hol magas, az országos átlaghoz viszonyítják. Így lehet, hogy jóval magasabb, mint japánban, de bőven alatta van a Svéd átlagnak pl. Szóval sokkal okosabb nem lettem. Plusz úgy lehet kiküszöbölni a bajt, hogy szellőzőt építenek be a ház alapjába, hogy a talajból a szabad levegőbe jusson ki a radon, ne a ház alapján át be a házba. Itt sok ház eleve "lábakon áll", bár MY-ban nem láttam ilyet, de nem is nagyon néztem.

  VálaszTörlés
 3. Nem lehet könnyű most nektek... Kívánom, hogy minden úgy történjen, ahogy a legjobb nektek!

  VálaszTörlés
 4. Ugyan, minden rendben van! Most még két település bekerült a versenybe, tulajdonképp izgalmas móka.

  VálaszTörlés