2013. december 25., szerda

Megyek aludni

Na, megint eljutottam abba a fázisba, amikor e-mailekből kopipésztelem ide a bejegyzést. Levél Chanának:

Megint kiütöttem a mosógépet. Elindítottam egy citromsavas üres járatot, és felcsavartam a hőmérsékletet. Eddig 35 fokra volt állítva, mert egyszer már pukkant egyet túlmelegedésében, és leverte a biztosítékot. Na, nem tudom, miből gondoltam, hogy azóta elfelejtette az esetet, és kevésbé esik nehezére melegíteni. Szóval most már 40 foknál is pukkan. Végül 30 fok alatti vízben mostam tegnap. A lényeg, hogy rájöttem, hogy az egész meleg vizes őrület csak a mosószerek oldása miatt van, mert a foltoknak igazából a hideg a jobb. Ezt az internet mondta nekem.
Szóval mosódiót áztatok, az oldatot kell beleönteni a dobba, és ugyanezt megcsinálni a mosószódával. Azt úgy állítod elő, hogy a szódabikarbónát nem túl vastagon (én két fűszeres doboz tartalmát öntöttem bele) egy tepsibe öntöd, és 200 fokon "sütöd" kb egy órát. A fényes hófehér por helyett kevésbé hófehér matt port kell kapnod. Ebből egy evőkanál kell egy adag mosáshoz, lehet, hogy nagy mosógéphez másfél. Megnézem, az iHerben mennyibe kerül a mosószóda, mert azért szerintem 8 sékel sok egy kis doboz szódabikarbónáért, hipp.hopp elfogy.
Ja, és tegnap megerősítést nyert, hogy nem hiába nyomatom a magyart Joelnek. Azt mondta, efánt, ami elefántot jelent, és teljesen elámultam, mert nálunk az elefánt annyira pilpilon (pípilom...), hogy néha még én is úgy hívom. Lehet, hogy majd azt is mondja, piros? Mert a színes elefántos könyvben árga, szím, zöld, kék (héberül: arok), lila és adom és hum elefántok vannak. A szürke, a fekete s a fehér még csak úgy megy, hogy én elkezdem. Zseniális gyerekeink vannak, hogy ovi előtt tudjáka színeket. Legalábbis magyarul. Főleg.
Á, és:
  : פיל עגול, על ראשו תרנגול/ חלמתי על פיל בצבע...
Kerekded alakja, fején tyúk, s nem liba/ Elefántról álmodtam, kinek színe...
 (Ez volt, ami kifogott rajtam Ami Rubinger könyvében, amit Joel kapott)
  Különben se lehet Ila (ez volt a javaslat, ami a lilára rímelne), mert fiú. Bár ma Jeruzsálembe menet felvettem egy stoppost, aki történetesen a legembertpróbálóbb tanítványom a jesivában, és fele úton arról próbált meggyőzni, hogy az Éden, az nem fiú név. Érvek: a bátyja most házasodott (mazal tov), és a feleségét Édennek hívják. 2. Nem ismer egyetlen fiú Édent sem.
Neszkafé, zuhanyzás, két bögre fekete tea. Nem vagyok álmos. Hú de fogom ezt bánni, mikor leszek, de Éden enni kér!


Toszefet: Rímel Frankpeti csoda vö. csodával határos módon gondolatára. Szóval. Aki történetesen a tanítványom vö. who happened to be my student. Olyan érdekesek ezek a nyelvek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése