2013. július 14., vasárnap

Maoz nem jól + egy kis kóser

Pénteken Maoz letette az utolsó vizsgáját. Gondoltam, hogy nem szakad rám rögvest a szabadság, hiszen fáradt nem lesz kevésbé még aznap, de ami sok az sok. Szóval számításba vettem, hogy pénteken még nem lesz segítségemre, és ebben nem kellett csalódnom, be is aludt délután. Kivételesen Joel is, mégpedig a szemfognövesztgetés apropóján egy adag Nurofen után. Este mindannyian eljutottunk a zsinagógába, Joel megvárta, míg elkezdem az amidát, aztán odament a "zsebes polchoz", és kirángatta mindegyik "zsebből" az újságokat, szórólapokat. Aztán megpróbálta visszatenni, de nem túl sok sikerrel. Mindegy, végigmondtam az imát (óriási odafigyeléssel, persze...), aztán visszatettük a papírokat.
Maoz egész szombaton csak pihegett, hosszúujjúban, macinaciban. Megfázott vagy mi, reggeli után a másik ágyban folytatta az alvást, ebéd után újra a miénkben, aztán a kanapén stb. A vizsgái alatt legalább szombatonként foglalkozott Joellel, most még azt se, ráadásul a délutáni szunyókálásból is Joel ébresztett cérnahangon vinnyogva (szegény), ez a fognövesztő hang. Amúgy ha felébred rendesen, akkor abbahagyja, csak visszaaludni nehéz így. Szóval rám maradt megint minden, bár amíg mi a játszótéren voltunk mincha alatt, Maoz bevett egy akamolt, és a fürdést, altatást átvette végül. Ma már jobban volt, egész délutánig legalábbis, amikor is azt mondta (a telefonban), hogy valami van a gyomrával. Annyira nem volt rosszul, mikor hazaért, hogy érkezéséről nekünk mit se szólva, elhúzzon a kis barátjához, a távolabbikhoz, ahonnan rögvest haza is hoztam, mert a pofám leszakad, azt gondoltam, ha hazaér, eljön a játszótérre megnézni Joelt, hogy játszik. Hazaértünk, hirtelen nagyon rosszul lett, megint eldőlt a kanapén. Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy nem szimulál. Megetettem Joelt, aztán összeszedte magát, megfürdette. Az altatásba bealudt, szóval Joel kijött hozzám Dr Csontot nézni...
Aztán én aludtam be Joellel, majd felébredtem, és hallottam Maozt hányni. Szegény. Most száműzött a szobánkból, nehogy elkapjam (bár lehet, hogy azért, mert nincs kedve megmozdulni a helyemről, ahol elterült). Nem akartam Tisha beAv előtt cserélni ágyneműt, de úgy látszik fogok. Majd megtaposom előtte, az ulpánban úgy tanultuk, hogy akkor frissen mosott ruhát is fel lehet venni, mert a taposással elrontjuk a frissen mosottságát. :)
A lényeg: szeretném visszakapni jól funkcionáló, egészséges férjemet.
Nem akarok böjtölni, utálom Tisha beAvot, és épüljön már fel újra a Templom!

Még annyit, hogy szeretem az ilyen trükköket, mint a ruhataposás. Volt az ulpánban egy csaj, aki tanított, és minden kajával kapcsolatos gixerre azt mondta, tegyél rá szappant, mosogatószert, akkor nem alkalmas emberi fogyasztásra, tehát már nem lehet nem kóser sem, mert nem étel. Ezzel kb mindent el tudott intézni. A mosogatód nem lehet tréfli, mert mosogatószerezed, a Pészachkor a kanapépárna alatt talált fél keksz már nem keksz, mert mosogatószeres, ilyenek. Csak egy valami jutott eszembe: Akkor hogy marad a saláta, zöldség étel státuszban, ha telerakom (én ugyan nem) a vizét szappannal, hogy elpusztuljanak a kis bogarak? Szerintem ez baj. Mert vagy se, se, vagy is is. Bennem felmegy a pumpa, hogy még a katif csomagolására is rá van írva, hogy 3 percre szappanos vízbe kell áztatni. Hát egyél te mérget, barátom. Nem hiszem, hogy Josuának az volt az első dolga, mihelyst elfoglalták az országot, hogy beszappanozta a fejes salátát. Anna azt mondta, ha a vilnai gáonnak kóser volt mosogatószer nélkül, nekünk is jó lesz. Azért egy kicsit fejbe vágnám, aki ezt a szappanozást kitalálta.
Még mielőtt bárki attól tartana, hogy nem kóser a salátám: Nagyon sós vízben áztatom, az erre alkalmas zöldséget pedig fény felé tartva amúgy is át kell világítani, amit meg is teszek. Amúgy meg teljesen mindegy, a szappantól elpusztulnak-e a kis rovarok, mert halottan is tilos megenni őket, a lényeg, hogy ne legyenek a zöldségen, vagyis szerintem (bár ebben lehet, hogy tévedek) azzal, hogy vízbe áztatjuk x időre, már gondoskodunk róla, hogy leváljanak róla, aztán azzal, hogy leöblítjük, feltesszük az i-re a pontot. Pláne ha ráadásul katif.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése