2013. július 15., hétfő

Erec

Múltkor a jesivában hallottam, hogy az egyik tanárnő meséli a többieknek, hogy a barátnője hazajött külföldről, beszéltek telefonon, kérdezte őt, milyen volt. Gyönyörű, mondta, majd gyere át, mutatok képeket. Az illető különben szerelmese Erec Iszraelnek, Izrael a legszebb, a legjobb, az egyetlen, így hát, mondja a tanárnő, neki az az érzése támadt, mintha mondjuk a férje azt mondaná, te vagy a legszebb nő a világon, csak téged szeretlek, te vagy a legcsodálatosabb, de gyere, mutatok néhány képet más gyönyörű nőkről, akiket mostanában láttam. Persze felfedezem a humort a dologban, meg van is benne valami, de azért ez kicsit bántott is. Nem hiszem, hogy aki máshol született és nőtt fel,
ennyire kizárólagosan tudja szeretni Izraelt. Ez most onnan jutott eszembe, hogy láttam egy régi barátom képeit Tajvanról. Ő most az Osakai Egyetemen tanszékvezető (mire nem jó egy magyar szakos - ill. magyar mint idegen nyelv szakos diploma, ha az ember tudja, hogyan használja!). Szóval kirándul a környéken... Ha az ember Izraelben él, nem tud kirándulni a környéken, mert kb. minden környező ország veszélyes. Szóval akinek nincsenek külföldön rokonai, könnyen megeshet, hogy soha el sem hagyja az országot. Ez néha egyébként fóbiába megy át mindennel kapcsolatban, ami nem izraeli. Például mikor Belgiumba mentünk a bet dinre, román légitársasággal utaztunk, mire Maoz apja mondta, hogy nem, nem, csak ELAL-lal szabad, mert azok jobb gépek.Mondtam, hogy bár abban egyetértek, hogy a biztonsági ellenőrzés alaposabb, erre azonban okuk is van. Az ELAL gépeit viszont éppúgy nem Izraelben gyártják, mint a többi légitársaságét (gondolom). Mondta, á, tényleg, igazam van. Maoz apjában egyébként szeretem, hogy belát dolgokat. Van aki elhatározza, hogy soha nem hagyja el Izrael földjét. Nekem ezzel nincs bajom, csak furcsa. Szerintem nem csalja meg az ember Izraelt azzal, ha mást is lát a világból.
Megállapítottam, Tajvan csodaszép. Mikor Lucáék kirándultak Ázsiában, és óriásteknősökkel úszkáltak a tengerben, hát irigykedtem kicsit. Mikor a héber ulpános csoporttársam töltött fel eszméletlenül gyönyörű képeket egy horvátországi nemzeti parkról, mondtam Maoznak, hogy egyszer feltétlenül el kell mennünk Horvátországba nyaralni. Mert gyönyörű, és már bocs, de Izraelben nincsenek ilyen szép helyek. Izraelben másmilyen szép helyek vannak. Ha például valaki a sivatagban szeret gyönyörködni, az jól pofára esne Magyarországon, de nekem annak a sok zöldnek látványa nyár közepén olyan, mint egy oxigénkúra. Akinek a mélykék tenger a mindene, az Magyarországgal nem sok mindent tud kezdeni, de Izraellel sem, szerintem, a tengerpart nem olyan festői. De szerintem Izrael szépsége, nem ilyesmin múlik. Nem azért szeretem, nem azért gondolom, hogy az egyetlen, mert gyönyörű, mert ez a legesegjobb hely kerek e világon, hanem azért mert ez a mi helyünk, a mi országunk, az Ö-valótól kaptuk, direkt mi. Mert itt vagyunk otthon. Mert ez a föld hívott engem ide. Az Istn megteremtette a világot, és marha szép helyeket teremtett bele. Szeretnék Horvátországban élni? Nem. Szeretnék Thaiföldön vagy Tajvanon élni? Nem. Japánban? Nem. Tulajdonképpen az, hogy annak ellenére és azzal együtt, hogy a világon számtalan csodálatos, gyönyörű stb. hely van, mégis ragaszkodunk Izraelhez, szeretjük, és nem hagyjuk el, inkább kifejezi a hozzátartozásunkat, mint az, ha hallani se akarnánk semmi másról.
Talán vannak, akik sértve érzik magukat, amiért Izraelen kívül is van szépség. Szívás, mi?

2 megjegyzés:

  1. Imádom Magyarországot, és mindent ami magyar (étel, ital, nyelv)... DE pont a múlt héten mondtam többször is, nagyon szeretnék Svédországban élni. Na nem örökké, mert a téli mínuszok, a sötét, a szempillát fagyasztó hideg...és a nyári éjszaka nélküli 19 fokok nem életem végéig csábítanak, csak pár évre :-D Egyébként pedig Istennek nagyon kreatívan megteremtette ezt a világot, tele van színnel, formával...badarság lenne nem meglátni az Ő keze nyomát magunk körül...

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Az EL AL azért jobb, mert jobb a személyzet képzése, jobb minőségű anyagokat használnak, betartják a megelőző karbantartásra vonatkozó előírásokat, minden gépen van légi marsall. Szóval a gép ugyan ott készül, csak mire te találkozol vele ezek jobban számítanak.

    VálaszTörlés