2013. július 21., vasárnap

Ekcéma és egyéb bőrbajok - megint

Mármint a blogon már megint, egyébként még mindig. Az AHAVA Dermud bizonyára nagyszerű krém, de az én ekcémám csak röhögött rajta nagyokat. Amikor (hetente egyszer) kitakarítom a fürdőszobát, az eldobható gumikesztyűt már kifordítva veszem fel, hogy a benne lévő por se irritálhassa a bőröm. Tény, hogy új mosóporom van, ami minden, csak nem hipoallergén, mert úgy irritálta az orrom, hogy zsebkendővel tömködtem be mindkét orrlukam, amíg átöntöttem a nagy zacskóból a műanyag flakonba egy kisebb mennyiséget a könnyebb kezelhetőség végett, mégsem hiszem, hogy ez a baj, mert nem használok belőle sokat, aztán pedig öblítek, ecettel. Szóval továbbra sem tudom. Arra jutottam, hogy lehet, hogy talán a stressz. Pár napig, miután Maoz levizsgázott, és beteg sem volt,, egészen szép volt a kezem. Pénteken elmentünk a tengerhez, ott nagyon jó volt, de mivel veszekedtem Maoz nővérével, és aztán a másik nővérénél fürdettem meg Joelt, és én is ott zuhanyoztam az ő tusfürdőjükkel, szombatra megint őrülten viszketett minden ujjam.
Kitöltöttem a Manna bőrtípus tesztét. Annyira meglepett az eredmény, hogy majd' leestem a székről: ekcémára hajlamos bőröm van! Kaptam e-mailben egy okosítót, 10 parancsolat ekcémás bőrűeknek. Nem sokra megyek vele. Nagy részét tudtam, igyekszem is betartani, másokat, mint a párologtatással itt a sivatag szélén egy légkondimániás országban halott ügynek vélek. Mosódiót a Jóistn tudja, hol lehet itt beszerezni, ráadásul kisgyerekkel a háznál mosódió ide vagy oda, a Sano Oxygent nem tudom kiiktatni. Stressz. Jó, én igyekszem. De stresszes férjem van, átragad. Kapok egy levelet, például, hogy mégsem vagyok jogosult "negatív adóra" (מס שלילי), és bár én magam azt mondanám, ez van, stresszelek azon, hogy a Maoz kiakad-e, mert szinte biztos, hogy igen. Lehet, hogy őt kéne kezelni, és elmúlna az ekcémám. :)
Mindenesetre mannáék megint marha jól fognak járni a hazautazásunkkal, mert szép kis csomagot rendelek majd tőlük. Nem hiszem el, hogy ilyeneket nem lehet találni Izraelben. Van egy Gidi Gilboa (ha jól emlékszem) nevű nő, aki csinál szappanokat, amik amennyire az interneten meg tudtam állapítani jók lehetnek, és nem annyira drága, hogy ne venném meg, de egy boltjuk van Herzliyában, ezen kívül pedig a Tel avivi művészpiacon tudom őket megvenni heti két alkalommal. Kösz. Házhoz nem szállítanak. A mindenféle boltokban kapható szappanok meg szart sem érnek, úgy szárítanak, mint a fene, és pont ugyanolyan a szaguk, mint a Maoz nagypapa szappanjainak, amik kb. 2 sékelbe kerülnek. A Sabon szappanjait is kipróbáltam egyszer, de nem estem hanyatt, ellenben marha gyorsan elkezdenek összemenni. Megkíséreltem kakaóvajat venni az egyik ilyen organikus boltban, mikor elfogyott itthon. A készséges eladóhölgy elindult az élelmiszerek felé. Mondtam, ezt nem enni kell, hanem a bőrre kenni. Na, ha láttatok már embert bután nézni....Arra kell következtetnem, hogy az izraelieknek nagyon jó a bőrük, és mivel organikus meg természetes bőrápolókat csak flancból meg divatból vesznek, azoknak nem is kell igazából jónak lenniük. Attól, hogy valami organikus, még nem biztos, hogy jót tesz. Például a samponom, amiből biztos nem kerül semmi szintetikus méreg a bőrömbe, de ezzel együtt is egy borzalom, korpagyártó szörnyűség. Akkor már maradtam a Gliss Kurnál, sokkal jobb. Főleg, hogy Kicsi Második jóvoltából ritkábban is elég hajat mosnom.
Mivel a Manna szappanjaim elfogytak, Tel Avivba meg a téli szünet óta készülök, de el nem jutok, bevállalós voltam, és vettem tusfürdőt. Schwartz, Tamar természetes kozmetikumok vagy mi. Nem kaptam tőle kiütést, és ezt mint pozitívumot mondom, arra jó, hogy kihúzzam vele. Aránylag olcsó volt aránylag nagy kiszerelésben, kellemes, de kicsit erős illata van. Akinek kevésbé szar bőre van, annak biztos csúcsszuper, nekem elmegy. Mivel a talpam is reszelhetem, mint az őrült, akkor is kireped kicsit, vettem ugyanebből a márkából kéz-és lábkrémet. Keni a fene a kezére, persze, de a talpamnak jó. Az vele a baj, hogy a kezemmel kell a talpamra kennem. Találtam egy oldalt tegnap, ahol jól megmondják az összetevőkről a frankót. Van a krémben 1-2, amit igazán kihagyhattak volna, mert bőrirritációt okozhat. Remek. A lábam tesz rá magasról, na de a kezem...Kéne nekem egy i-phone (vagy vmi ilyesmi), és kéne rá egy app, amibe csak beírom az adott összetevőket, és megmondja nekem, jó-e vagy nem. Vagy megkísérelhetném megtanulni... Persze.
Amúgy van időpontom a bőrgyógyászhoz megint, de már elkezdődik a tanév akkorra, szóval csak remélem, hogy el is tudok majd menni. Nem mintha azt gondolnám, hogy az ekcémámra bármi okosat tud mondani (a múltkor se tudott), de megméretem vele megint az orromon az anyajegyeket (valójában ezért már júniusban vissza kellett volna mennem hozzá, mert csak akkor támogatott a leszedésük, ha valóban nőnek, amit neki kell lemérnie, nekem nem hiszi el, pedig fotókkal is alátámaszthatnám, hogy kezdetben egy volt, aztán kettő lett, most meg már nő a harmadik is, és egyre nagyobbak). Aztán azt is megkérdem, mivel helyettesítsük az uh-s zselét majd a kórházban, ha szülök. Lehet, hogy főzök itthon egy kis étkezési zselatint, és beviszem egy tubusban...

4 megjegyzés:

 1. Nekem akkor jön elő az ekcémám, amikor nagy a stressz körülöttem. nekem a Manna szappanok semmit nem használtak :-( Erikától (http://benkeerikaszappan.blogspot.hu )rendeltem kimondottan ekcéma krémet, a legkisebb tégellyel, a fele sem fogyott el, és minden bajom elmúlt. A szappanjai is nagyon klasszak, de én nem szeretem a szappanokat, szóval régen rendeltem már tőle. A Duna Plázában találtam egy kafa boltot (http://oliviaszappan.hu), nagyon szeretem a testvajaikat. Amikor a barátnőm szült, és kirepedt a melle, ilyen testvajjal kenegette és hipp-hopp elmúlt minden...

  VálaszTörlés
 2. Köszi! A Manna nem annyira az ekcémám miatt kell, az után rendeltem először, hogy a második itt töltött nyár végén olyan viszketősre száradt a bőröm (gyakorlatilag mindenhol, de leginkább a felkaromon és a hónalj tájékán), hogy semmi nem használt, és minden szappan/tusfürdő csak szárított. Minden este egy fél avokádóval indultam zuhanyozni, amit magamra kentem, és pár perc után öblítettem csak le, aztán indultam a konyhába, hogy olívaolajjal kenjem be magam. Megnézem azt az ekcéma krémet! Mennyire durván jön ki az ekcémád?

  VálaszTörlés
 3. nagyon viszketett az alkarom és a combom, a szemöldököm is hámlott, szinte sebes lett... A bőrgyógyász szteroidos kencét írt, azt vastagon kentem magamra, hiába (egy havi adagot 2-3 nap alatt magamra kentem), valamilyen gyógyszert is írt, az sem használt. Végső elkeseredésemben rendeltem Erikától november körül, napok alatt elmúlott minden bajom. Nem annyira durva, mint neked, de gondolom az is hozzátartozik, hogy én itt nőttem fel, a szervezetemnek nem kell a stressz mellett egy idegen terület hőmérsékletéhez, páratartalmához...alkalmazkodnia. Pl Svédországban nagyon erősen kijött, szinte vörös-hámlós lett az arcom oldala (a fülem mellett) és a végtagjaim... pedig ott nagyon tiszta a levegő és nagyon lágy a víz.

  VálaszTörlés
 4. Igazából jól elő lett készítve a talaj az ekcémámnak. Először Olaszországban voltam,ahol szétstresszeltem az agyam (szabatos kifejezéssel élve), aztán jöttem Izraelbe, ahol kevesebbet stresszeltem, viszont takarításból éltem, úgyhogy folyamatosan érintkezett a kezem mindenféle tisztítószerrel. Úgyhogy most már gyakorlatilag mindentől kijön, még mikor Joelt hintáztatom, és a láncot fogom, is érzem, hogy az is irritálja a bőröm. Viszont hál' Istnnek csak a kezemen van, ez is valami. Nekem is van szteroidosom, évek óta használom, de már csak 2-3 napra múlasztja el, aztán kezdjük előlről. Elvileg csak kb kéthetente volna szabad használni...Nem tudom, rendelek-e tőle krémet, mert az összetevők majdnem mindegyike megvan, illetve egy nem, de az pont az, amit meg javasoltak, hogy majd szedjek (kapszulában) a terhesség vége felé.

  VálaszTörlés