2012. május 11., péntek

Shame on me!

Ha még én is ilyen vagyok, akkor szarban van a világ.
Vannak azok, ezt mind jól ismerjük (és elítéljük), akiknek a szájuk jár, a tetteik meg az életük pedig pont az ellenkezőjét mondja. Egyébként ez nem feltétlenül szörnyűség, mindenkivel megesik, és néha végül a tettek még utól is érik a szájat, na de én...! Én otthagytam csapot-papot, eljöttem Izraelbe, hazamentem befejezni a betérést, visszajöttem, betértem ortodoxéknál is (kétszer), kiválasztottam (mondjuk, hogy kiválasztottam) a júdaizmust amiben és a helyet ahol élni és a gyerekeim felnevelni akarom. Elköltöztünk egy (ortodox) vallásos faluba a területekre (még mindig nem jön a számra, hogy Ciszjordánia*, honnan a francból vettek a magyarok már megint egy senki számára nem érthető elnevezést?), azért ez úgy nagyjából körvonalaz.
És akkor megtalálom a viccet a légyről a kávéban**, és lájkolom ugyan, de nem osztom meg. És miért?
Megnézem az Aish videóját, és tetszik, mégis elgondolkodom, kitegyem-e. Ugyan miért?
Olvasok valamit valahol, ami szerintem szép, bölcs, és jó volna, ha mindenki a szívére venné, de azért elgondolkodom, megosszam-e.
Látok egy másik videót, a JewishMOM-on. Mégis azon gondolkodom, ne inkább a youtube-linket küldjem-e el az unokatesómnak. Miért??
Mert azt gondolják, hogy fanatikus vagyok, hogy utálom a palesztinokat, hogy csőlátású lettem, hogy megbolondultam, hogy bezzeg, mikor kőkatolikus voltam (és másokat is erre buzdítottam), hogy bezzeg mikor a West Balkánban riszáltuk a Sámson és Delilára (amely dalt tartalmazó bakelitet állítólag meglovasították azóta az illető DJ lemezei közül), hogy idegesítem az embereket már megint egy zsidós, már megint egy izraeles, és egyébként már megint egy joeles videóval, fényképpel, akármivel? Hát hülye vagyok én? Mintha nem lenne tele a falam mások melegjogaival, tacskómentésével, eltűnt ismeretlenekkel, kiadó lakásokkal, szép gyerekekkel, csúnya gyerekekkel, kajával, a Kárpát Haza Őrei Mozgalom trianoni megemlékezésével (!), pucér nőkkel (az ilyeneket egyébként törlöm, posztolókat rejtem), antizraeli-propalesztin mókás rajzocskákkal (illetőket törlöm).
Egy beszari, konfliktuskerülő nyúl vagyok, és utálom ezt. És befejeztem ezt.
Szeretem Izraelt. Itt élek, zsidók vagyunk, nem véletlenül. Van múltam, és hiszek abban, hogy magam választom a jövőm. Ami a szívemen, az a falamon, ennyi. Akinek nem tetszik, ...járjon utána.

* Erről most azt találtam, hogy azt jelenti 'ez az oldal', és hogy latin. Négy év latin + érettségi, de nem találkoztam vele.

**


5 megjegyzés:

 1. Ismerős érzés. De szerencsére a legtöbb ismerősöm zsidó, úgyhogy ez a facebookon nem gond. Viszont ezt a jews news-t nem bírom, mert arrogáns és bunkó.

  VálaszTörlés
 2. Én nem igazán vágom, mi az a jews news, az egyik ismerősömnél volt ez kirakva, és onnan osztottam meg. Ó, én zsidókkal is tudok egyet nem érteni, sőt, igazából egy ilyen váltotta ki ezt a bejegyzést. :)

  VálaszTörlés
 3. Én is csak láttam mindenhol, aztán egyszer likeoltam, de két napig csak az ő postjai borították a falam, úgyhogy visszacsináltam. Ami jó, azt úgyis ezren megosztják. :) Viszont múltkor végigolvastam valamire a kommenteket, és nagyon durván beszólt néhány embernek.

  VálaszTörlés
 4. Aha. Vagy valami I love Jews. Nem tudom, melyik, és nem tudom, mi a különbség, lehet, hogy ugyanaz a kettő. A logo és a betűtípus legalábbis.

  VálaszTörlés