2012. április 25., szerda

Szülinapi tortát Izraelnek!

Az omerszámálás érdekes időszak. Tele emlékezéssel. Emlékszünk rabbi Akiva tanítványaira, akiket ekkor ölt halomra egy járvány a bűneik miatt. Gyászidőszak ez, nem tartanak esküvőt, és tilos a férfiaknak borotválkozni, hajat vágatni. Építenünk kell magunkat, hogy Sávuotra készen legyünk, és a Tóraadás (-kapás) ünnepét úgy üljük meg, ahogy kell. Ebben az időszakban van a Holokauszt (Soá) emléknap, és a Hadseregben elesettek emléknapja is. Ugyanakkor Jom haacmaut is, ami a legvidámabb az összes ünnep közül bizonyos szempontból legalábbis, és keblére ölel vallásost és nem vallásost egyaránt (az extrémitásokat levágtam a kép két széléről: nyissz.).
Hepp, heppi Izrael-napot mindenkinek!
Jellemző rám, hogy elfelejtettem, a kérdésre, hogy Jom haacmaut tiszteletére megengedett-e megborotválkozni, melyik (haláltábort megjárt) rabbi válaszolta , hogy aki azt mondja, nem, megérdemelné, hogy visszaküldjék Auschwitzba. Ő tudta, mit beszél. Úgyhogy elő a borotvát, utána meg wave your flag! Tessék, egy újabb videó az Aish-tól:(Szeretem a videóikat. Néha olyan magyar narancs-szerűek, és épp ez benne a kedves, hogy a miénk.)

Érdekességképpen: Izrael 1948-ban (már másodszor írtam majdnem 1984-et, de akkor én születtem) nyerte el a függetlenségét, és aki szerint ez nem égi elrendelés, az egy nagy majom. Ábrahám (avinu) א'תתקמ"ח évben született, ami közérthetően, arab számokkal éppen 1948. Ilyen szépen passzolnak össze a dolgok.

Bli neder, jövőre tényleg sütök tortát. Kéne a blogra egy alkalmazás, ami emlékeztet az ilyen elhatározásokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése