2011. november 30., szerda

Zsír

Csinálom a kapros-túrós rétest (mindjárt). Természetesen bolti tésztával, mert fog a nyavaja szarakodni vele. Hogy is készül a töltelék, keresem a neten:
" A túrót áttörjük, kikeverjük a tojások sárgájával, a tejföllel, kevés cukorral, sóval és végül hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot. A kaprot apróra vágjuk és belekeverjük. Ha a túró sok levet engedett 1-2 kanál búzadarát is tegyünk bele. A réteslapokat szétterítjük, zsírral megkenjük, zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk és rásimítjuk a túrót. Abrosz segítségével feltekerjük , tetejét zsírral megkenjük. Kizsírozott tepsibe fektetjük és szép pirosra sütjük."
Persze nálunk nem lesz semmiféle kemény hab, még a hideg puding kikeveréséhez sincs erőm, és nincs züzügépem.
Na, előszedem a zsírt meg az abroszt.

6 megjegyzés:

 1. Hát igen, az előregyártott rétestészta és levelestészta két másik igen hatásos indok az alijára.

  VálaszTörlés
 2. Az otthoniba zsírt tesznek talán?

  VálaszTörlés
 3. Talán inkább margarint. Lehet, hogy van olyan, ami jó, de valahogy nem bízom bennük.

  VálaszTörlés
 4. Á, értem, azt hittem, kósersági problémák vannak velük. Én eleve nem nagyon szeretem ezeket a tésztákat, még a házi készítésűt sem. Az itteni bolti ehető, az otthonit soha nem is próbáltam.

  VálaszTörlés
 5. A margarinnal kósersági problémák vannak, mert van benne zsírsavak mono- és digliceridjei, ami általában szintetikus, de lehet állati is, ezt viszont nem kötik az orrunkra. Meg hát ha lehet választani a zsidó és a nem zsidó tészta között...

  VálaszTörlés
 6. Azt álmodtam, hogy valamilyen oknál fogva otthon kell laknunk, és anyukám (...) rakott kelt akart csinálni, és kérdeztem tőle, hogy csak kérdem, raktál bele húst is? Mire ő: Lehet... Na, mondom, kössz. Aztán rájöttem, hogy semmiképp sem ehetném meg az a) ő edényeiből a b) ő főztjét. :( Amikor egy ilyen álomból felébredek, mindig megnyugszom, hogy nem kell ott otthon élnem.

  VálaszTörlés