2011. november 26., szombat

Hálaadás (USA vs. Hungary), Hanuka

Nézegetem az ismerősök képeit és kiírásit a fb-on, és nem hiszem el, hogy Magyarország az 1100+ éves történelme során nem volt képes kitermelni egyetlen normális ünnepet sem. Ez egyszerűen elképesztő. Dögivel van megemlékezés mindenféle csatákra és (sikertelen) forradalmakra, van koronázás meg ilyesmik, de egyetlen normális ünnep sem. Ez hihetetlen.
Amúgy most már egy ideje minden itthon töltött reggel karácsony-hangulatom van, és nem tudom, miért. Elmagyarázom: nem nosztalgia vagy hiányérzet, hanem az történik, hogy felkelek, felveszem a köntösöm, a mamuszom, kitámolygok a konyhába, és leülök a kávémmal meg a sütimmel az asztalhoz a laptop elé, miközben a légkondi fújja rám a meleget, és jön a hangulat. És ez már egészen régóta ismétlődik minden olyan reggel, amikor nem kell korán kelnem és sietve elkészülnöm. Nem tudom mire vélni. Ráadásul azt sem tudnám megmondani, miben karácsonyi ez a hangulat, se díszek, se szagok, se hó, nem nézek olyasmit, amit régen karácsonykor szoktam, és egyedül is vagyok (ha nem számítjuk Katjét és a kis Zsákos Frodót). Sőt megkockáztatom, a huszoniksz évnyi szorgos karácsonyünneplés alatt sosem tartott ki a hangulat ennyire soká, vagy sosem volt ennyire megbízhatóan jelen (persze talán mert annyira elő akartuk állítani, míg itt semmi keresnivalója). Azt gyanítom, hogy valamiképpen az otthonosság érzését és az idillt keressük 25-e reggel a kávé ízében és a fa illatában, és most találtam meg (ezek szerint nem a karácsonyban kell keresni).
Amúgy Rosh Hodesh Kislev van (Kislev hónap elseje) egy hét múlva szülinapom. Négy hét múlva a Maozé. És utána... Kislev klasz hónap (mert akkor van a szülinapunk és mert), jön a Hanuka. Nem tudom, belevágjak-e a fánksütésbe, még sose csináltam. Lesz buli is vagy mi itt a faluban, gyerekeknek, aztán felnőtteknek, ki van rakva a program a hűtőre, de ilyen messziről nem tudok (héberül) olvasni. Hanukiát is kell vennünk, mert amink van, az ilyen csóródiák-hanukia, sárgaréz vagy mi, szóval olcsó vacak, nem dekoratív egyáltalán, persze a célnak megfelel, amennyiben a cél kizárólag a micva teljesítése gyertyagyújtással. Amit tavaly készítettem mint kiderült, nem volt kóser, nem felelt meg ugyanis minden kritériumnak, azon kívül el is tört (mert más kritériumoknak sem felelt meg...). Viszont mikor voltam a hobby boltban, hogy táblát keressek a fogasnak (táblát, amiből a falra szerelhető fogas lett), láttam néhány szintén nem kóser házi készítésű hanukiát. Az egy sorban egyforma magasan elhelyezkedő gyertyák eléggé megkötik az ember kezét. Viszont az óvódában bizonyára könnyen elérhető sikerélményt biztosítanak. Mivel a "nagyok" sem csinálhatnak mindenféle extrát, a kicsik kezdetleges, hüvelykujjamat a gyurmába nyomom módszerével készült gyertyatartója is teljesen felismerhető. Hát ilyen bölcs a halacha, kérem szépen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése