2011. november 23., szerda

Asszociációk sütőtöklére

Azt gondoltam, ha beírom a Google-ba, hogy "sütőtöklé", kiad majd néhány harrypotteres oldalt is, de nem. Ezért beírtam, hogy pumpkin juice. :) Az első négy találat: Rosmerta's Recipes, Top pumpkin juice recipes from the Wizarding World of Harry Potter, a wikipedia (Pumpkin juice is a cold drink favoured by the wizarding world, and among the students at Hogwarts Sc.) és egy videó, hogyan készítsük el a Harry Potterből ismert töklevet. Most mindjárt megnézem.
Ugyanis kaptam egy gyümölcscentrifugát (minden álmom így váljon valóra!!) tegnapelőtt, és tegnap beledobtam egy kis sütőtököt. Az eredmény egészen finom, persze fura, elvégre ritkán eszünk (iszunk) nyersen sütőtököt. Lehet, hogy ennek az az oka, hogy beletörne a fogunk. Felvágni is egy élmény volt, de az íze nem sokban különbözik a sült tökétől. Amúgy véleményem szerint Rowling összefoghatott volna valami Jamie Oliverrel, és kiadhattak volna valami Wizarding cookbook-ot. Mondanom sem kell, volt, akinek ez eszébe jutott, de nekik kellett volna.
Kutatásaim eredményeképpen megállapítom, hogy a potter-féle sütőtöklé nyers tökből készül, viszont mindig tartalmaz valamilyen más gyümölcsöt is, almát vagy narancsot és fűszereket. Eddig egy receptet találtam, ami a hozzávalók felét megfőzi, nem tűnik rossz ötletnek, ha tényleg érezni akarjuk a fűszereket is. Most azon gondolkodom igen erősen, hogy megalkotom a saját receptem ezek alapján, és beszámolok az eredményről. Lehet, hogy ez már a fészekrakási ösztön velejárója. Ugyanis az új ágyunk csodaszép, és van fejrésze, ami hozzáad a meghittséghez. Az ágy le van takarva a narancssárga pihepuha Golf takaróval*, úgy fest, mint egy nagy csokis-narancsos torta, és bár nagyon elleneztem a szőnyeget (a takarítás miatt), leterítettem mégis, és nagyon lakályos lett a szoba. A takaró egyébként harmonizál a napraforgó-lámpám színével is.

Ehhez úgy jön a töklé, hogy a színek mellé (azon túl, hogy a töklé is narancssárga) adhatná az illathatást. Nagyjából a forralt borhoz is használatos fűszerek kellenek bele, van itthon mindenem, fahéjam (rúd is és őrölt is), szegfűszegem, szegfűborsom. Friss gyömbérem nincs, csak őrölt, de hozathatok a Maozzal. Viszont ha hozatni akarok vele, akkor célszerű volna tényleg elkészítenem azt a töklevet, hogy megéri-e vetetni egyáltalán.
(*amit Katje is imád, és Kata is, annyira, hogy vennünk kel lneki egyet, ha majd jön. Elég széles a színválaszték is, vajszínűt fog kapni, hogy ne látszódjanak a kutyaszőrök. Erre ő azt mondta, az mindegy, mert a kutya nem mehet fel az ágyra, de nem számol a takaró varázserejével, aminek képtelenség ellenállni, biztos, hogy Szotyi is bezsong majd tőle.)

2 megjegyzés: