2011. október 28., péntek

Szilvás gombóc

Hát, az első lehet különleges, de általában nem a legjobb. Az állítás igaz voltát tapasztalataim sokasága bizonyítja.
Természetesen nem a húgomtól kapott leírásból (ami így szólt: "szilvás gombóc: krumpli+liszt") dolgoztam, hanem az interneten talált 3 különböző receptből.
A HVG azt írta, ha túl sok liszt kerül bele, kizárólag hadászati célokra lehet majd használni a gombócokat. Ok. Na de azt is írja, meg a többi recept is, hogy annyi liszt kell bele, a) amennyit a krumpli felvesz (a hideg krumpli, mert a melegnek több kell, az enyém teljesen hideg volt már), b) hogy jól gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Na. A tésztám egy kg liszt hozzáadása után is úgy nyúlt és ragadt, mint a kuglóftészta, pedig a krumpli sem volt több 1 kg-nál, megbízható módszerrel mértem: egyik kezemben egy zacskó tej, a másikban a krumpli, melyik nehezebb. A receptek szerint ennyi krumplihoz úgy 40 dkg liszt kell. Na de hogy? Annyi liszt után a tészta még mindig krumplipürének nézett ki. Hogy a gombócok akkorák lettek, mint az öklöm, azt a tapasztalatlanságom számlájára írom, de hogy mitől lettek kemények, azt nem értem. Emberi fogyasztásra alkalmas, villával vágható, de hogy jobb lenne, mint a bolti (ezzel biztatják x oldalon a gombócozókat), az kizárólag azért igaz rá, mert Izraelben nem kapni a boltban fagyasztott szilvás gombócot (ha lenne pro-kontra listám, ez kerülne a kontra részbe a rántott sajt hiánya alá). Azért nem szörnyű, de ha az ember szfaradival házasodik, akkor vagy tökéletesre csinálja az első adagot is az ismeretlen kajából, amit be akar vezetni a háztartásba, vagy bukta a küldetést. (Még buktát is kell majd csinálnom egyszer.) Na ez nem lett tökéletes. Kiválóan csillapítja az étvágyat, remekül megemeli a vércukorszintet, nem is néz ki rosszul, ehető, de messze nem tökéletes. Nem bírom a kudarcot.
Ezek után remélem, hogy a kísérleti gulyás-hamin ötvözetem jobban sikerül.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk ez úgy működik, hogy Eszter elkezd kísérletezni valami újjal, néha több, de rendszerint inkább kevesebb sikerrel. A kudarc felingerli, ezért addig csinálja újra meg újra, míg végre igazán jó lesz. És akkor többet olyat nem eszünk.

    VálaszTörlés
  2. :D
    Én meg rájöttem, hogy nagyon vékonyra kell a gombócburkot csinálni, szilvából meg érett, édeset kell venni (ami valamiért lehetetlen volt a piacon), ugyanis az utolsó, kisebb gombócok sokkal finomabbak lettek.

    VálaszTörlés