2011. október 20., csütörtök

Egyébként miért nem szaporítottunk növényeket biológia órán?

Most már muszáj lesz kezdeni valamit a kerttel. A terhességben az a rossz, hogy az ilyesminek nem lehet egyedül nekiugrani. Ugrálni nagyjából már egyáltalán nem lehet, tehát a munka szelídebb részét is csak kissámlin és lassan-lassan fogom tudni elvégezni, de eltakarítani a száraz füvet, a köveket, és felásni a kívánt részeket, azt csak koraszülés terhe mellett lehetséges, azt meg nyilván senki nem kíván. Ezért rá van az ember utalva az ő férjére, akit meg unszolni kell. A kerttel kapcsolatos további gondok a magok, hagymák beszerzéséből adódnak. Hol szerzek én most kálát? Magyarországon rögtön feltalálnám magam, de itt fogalmam sincs, hol és milyen áruházakban kell keresni. Hol van Jeruzsálemben gazdabolt? Ahol a Maoz dolgozott az ilyen kertészeti áruházlánc, de csak ásót, kapát meg hangyairtót árulnak. Magokból csak az alapot, keveset, egyszóval kálát nem. Szívás. Ezen kívül rájöttem, hogy a törökszegfű, amit a Nenétől kaptam, a kakastaréjhoz hasonlatos, ami - bár nem illik leszólni a teremtést - ronda. De akkor mi a neve annak a pici szegfűnek, ami nekünk volt a kertben? Még van színes margarétám vagy mim, az legalább tényleg szép, körömvirágom, és sarkanyúvirágmagot beszerezni sem lesz kihívás. Most tanulmányozom, hogyan lehet szaporítani a golgotavirágot, a bugenvilleát meg ilyeneket, azokat itt helyben is meg lehet találni, majd körbejárok, és tördelem a hajtásokat a bokrokról.
Mindig élmény a netről szerezni információt. Most például gondolkodóba ejtett a közhellyé lett kifejezésekkel kapcsolatban. A golgotavirág néhány fajtája ugyanis gyümölcsöt is hoz, ami "igazi csemege az ínyencek számára". Attól elvonatkoztatva, hogy a hideg ráz ki az 'ínyenc', de főleg a 'csemege' szó hallattán, micsoda hülyeség ez a kifejezés? Miért kell ahhoz ínyencnek lenni, hogy finom legyen a gyümölcs? Vagy másképpen értelmezve a kifejezést: ha ínyenc vagyok, akkor el fogok tőle ájulni, ha nem, akkor nem, bizonyára nem fogom észlelni a különbséget a golgotagyümölcs és az idared alma íze között. Vagy csak az ínyencek esznek ilyen őrült különlegességet, mint a passiflora, az egyszerű ember ehhez nem ér fel.
Úgy fest, az alkalmazott nyelvész alkalmazott nyelvész marad, akár lediplomázott, akár nem, akár a területen marad, és abban dolgozik, akár a kertet akarja rendezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése