2011. július 22., péntek

Magic beans

Szeretném előre leszögezni, hogy nincs bajom a vegetáriánusokkal, vannak, voltak vega barátaim, a legjobb barátném2 is pont az volt, mikor vele laktam. Úgy tervezem, szombati főétel lesz a csilis babból, mert hétköznap úgy sem nagyon eszünk húst, ezért pusztán emiatt ünnepivé válik, plusz ha az ember jól belegondol, sokkal jobban hasonít a sóletre, mint a sült csirke. Fogadok, a mexikói zsidók sóletje csilis bab. Nem is ez a lényeg, hanem hogy megint mit találtam az interneten. Elfelejtettem beáztatni a babot tegnap este (mert éjfél után értünk haza, külön sztorit érdemel), csak ma reggel jutott eszembe, és próbáltam informálódni, hány órát célszerű áznia a babnak minimum, illetve hogy ezek után mennyi ideig kellene főznöm, míg megpuhul. Rátaláltam a vega babgulyás egy receptjére. Eleve nem gondolom, hogy aki vegetáriánus, az rögtön egészségesen is étkezik, egyáltalán nem gondolom, hogy az embernek nincsen szüksége húsra (vörösre is, szárnyasra is, halra is), és tejtermékekre (Hogy hívják a tejterméket nem fogyasztókat?), és nem tudok nem furán nézni arra, aki mégis ezt bizonygatja. A receptben pedig pontosan ez történik. Most idézni fogok, helyesírási hibákat nem javítok (ld. hámozott paradicsomkonzerv.)
"Nem attól lesz finom a babgulyás, hogy hús van benne, hannem, hogy hány órán keresztül fözzük a finom aromával rendelkező babot, mely a lassú fözés hatására kiadja az ízletes aromályát."
"Ha a babgulyás hús nélkül is ugyan olyan finom mint hússal, akkor miért öljek le egy élőlényt? Sokkal több ideig tudod megtartani az energiád és nem fáradsz el olyan hamar. Ha a hússal készült ételekből kihagyom a zöldségeket akkor gyakorlatilag egy ammoniához hasonló vegyületet kapok, mely tápereje egyenlő a nullával sőtt még rosszul is lehetek. Ellenben, ha az ételekből melyet elkészítünk, kihagyjuk a húst akkor egy egészségesebb energiával dúsabb ételt kapunk." Mert tévedés ne essék, a zöldség nem élőlény.
Valójában szeretném pontról pontra 1. Megcáfolni a képtelen állításait (nem, egy levél salátában nincsen több energia, mint egy oldalasban); 2. Kijavítani a helyesírási hibáit, és nyilvánosan kivégezni, amiért saját maga nem ellenőrizte, mielőtt a világhálón keringetni kezdte volna ezt a borzalmat. A kedvencem azonban most következik:
"A kocsonya sem attól lesz kocsonya állagú, mert hús van benne, hanem a sok zöldségtől mely vele eggyüt fő."Hát hogyne. A gyümölcstorta tetején meg az eper sűríti be a zselatint, nemde? De nincs ám vége: "Amíg nem próbálja ki az ember nem is hiszi el, hogy mennyi rosszat is visz szervezetébe a jó öreg megszokások hatására. Azért is tart ott a társadalom, ahol tart, mert csak a felszínes bajt akarja megoldani és nem jön rá, hogy csak úgy lehet változtatni, ha az alapokhoz megyünk vissza . Aztán persze panaszkodik, hogy beteg. Ha nagyon beteg az ember, mint mond először az orvos, legyél vegetáriánus egy időre azaz diétás étrend, ja meg a tiszta víz. Érdemes kipróbálni, hogy mi mitől is lessz finom és tápláló." Mármint mi lessssssz finom és tápláló? A víz?

"Ma különösen ostobák az emberek, levettem róluk a kezem." (Michel)

4 megjegyzés:

 1. Hát ez nagyon durva. A sok "nap vicce" közül lehet szavazni havonta egy nyertesre?

  Bár aki képes leírni azt, hogy "aromályát", az egyéb gaztettekre is képes. És én még ki vagyok akadva az összetett szavakon.

  VálaszTörlés
 2. Egészen biztos vagyok benne, h jómagam is követek el helyesírási hibákat, magyar diploma ide vagy oda. Na de ez!!
  Az a kár, hogy nem lehet tudni, ki írta.

  VálaszTörlés
 3. Igen, mióta ennyire elkezdtem figyelni pl. az összetett szavakra, hogy mindenki külön írja őket, hajlamos vagyok egybe írni azt is, amit amúgy nem kéne. De amiben nem vagyok biztos, azt általában megnézem itt: http://www.magyarhelyesiras.hu/

  VálaszTörlés
 4. Én sok helyesírási szabályt feleslegesnek tartok, még ha van is benne logika. Pl. a kötőjelezést, ha valami túl hosszú lenne összetett szónak... A helyesírás alapvetően nem egy bonyolult dolog, tehát valahogy a nehezebbjét is "felhasználóbaráttá" kéne tenni. Azért az vicces, hogy vannak szabályok, amit pár évente megváltoztatnak...

  VálaszTörlés