2011. július 14., csütörtök

Elvek (kezdődik)

Elgondolkodtató, hogy a gyerekmondókákba is beleivódott a hagyományos gyereknevelés mikéntje. Úgy is mint "lementem a pincébe vajat csipegetni, utánam jött édesanyám pofon veregetni". Megjegyezném, mi "hátba veregetni"-vel tanultuk, ami valamivel azért jobb, ki tudja, talán félrenyelt.... :S Azt hiszem, elég lesz majd azt elmagyaráznom az izraeli kopár pusztaságban felnövő gyerekeimnek, mi az a hóvirág, ibolya, költözőmadár, milyen az, amikor fagyos tél után kitavaszodik, vagy amikor beköszönt az ősz, nem szeretném még a vajcsipegetésből egyenesen következő pofon veregetést is megmagyarázni. Különben is, ha rám ütnek (átvitt értelemben!), egy perc alatt levágják, ha kamuznak nekik.
Van abban valami kéjes, hogy megszűrhetem, mit kapjanak a magyar kultúrából, muhahhhahhahhaa. Az összes hülyeséget kihagyhatom, ami már ovis koromban is az agyamra ment. Kitöröltem tehát a dalok közül máris a Kiugrott a gombóc-ot (nekem ne stol stol stol lábastól-ozzanak), a locsolóverseket (bár az emlékeimből is ki lehetne törölni), Antanténusz kezdetű kiszámolót (mert iszonyú idegesítő) és az Angyal-kangyal-t, mert épp elég ilyen értelmetlenséget fognak tanulni az apjuktól, lehetőség szerint minimálisra szeretném csökkenteni a tetszőleges szóhoz hozzácsapott értelmetlen szavak segítségével nyert bugyuta rímek káros befolyását.
Anyukám elég jó érzékkel elkerülte a többi szülő körében általános nevelési baklövéseket mint mumussal meg zsákos emberrel ijesztgetni, a forróra azt mondani zsizsi, és azzal zsarolni, ha rossz leszek, ez meg az sírni fog. Ezen kívül rendkívül empatikus is volt, biztos ezért gondoltam mindenki másról, hogy hülyének néz (mert a gyereket úgy kezelik, mintha hülye lenne). Azt viszont megkérdőjelezem, hogy helyes volt késő este vetített krimiket nézetnie velem. Így persze nem kellett mumussal ijesztgetni, mert tudtam jól, a világ tele van gyilkosokkal, emberrablókkal, pszichopatákkal (Twin peaks-t is néztem). Bár abban majdnem biztos vagyok, hogy sokkal kevesebb kárt tesz több évad Columbo, Derrick és Kojak, mint pár rész dél-amerikai szappanopera. Vagy akár magyar.

2 megjegyzés:

  1. Kisbencét nálunk is mindig jól megmosták.

    VálaszTörlés
  2. :) Tényleg, szegény Kisbence is. De kemencébe bújni sokkal rosszabb, mint nyalni egy kis vajat. Az veszélyes, míg ezt a gyereket lehet, hogy éheztetik is!

    VálaszTörlés