2014. augusztus 3., vasárnap

Magyaroknak

Leszögezendőnek előre: Nem kérek senkit, hogy akár Izraelt, akár a zsidókat úgy általában szeresse. Itt most nem ez a téma.
Még mi nem a téma: Az hogy legyen-e az ún. palesztin népnek (vagyis az Izraelhez tartozni nem szándékozó araboknak) saját országuk itt mellettünk. Megint más kérdés.
Aki sajnálja a civil áldozatokat: Én is. A legőszintébben mondom, és hozzáteszem: Nem csak az az áldozat, aki meghal vagy megsebesül egy robbanásban. A helyzet Gázában sokkal rosszabb ennél.
Miért magyaroknak szól ez a bejegyzés? Mert engem nem hagy nyugodni a hasonlóság, ami akármelyik magyarnak feltűnhetne, aki látta az Egri csillagokat. Vagy A koppányi aga testamentumát. Én valamiért odáig voltam ezekért. Hősmagyarok, akik útját állják az Európa felé nyomuló muzulmán, török birodalomnak. A vár falairól a halálba zuhanó gonosz törökök ordítják Allahhh...
Hamas, Al-Kaida, Hizballah, ISIS, ahogy a férjem mondaná: oto zevel (ugyanaz a szemét). Nem az a bajuk, hogy az ún. palesztinoknak nincs saját országuk,és amiért harcolnak, annak a szabadsághoz kevesebb köze nem is lehetne. Izrael egy darabka Keletre tolt Nyugat. Szabadság van, sajtó-, szólás-, vallás- (zsidó a zsidót szivatja ugyan, de ez őket nem kellene, hogy zavarja). Nyugaton is szabadság van. Én, mint vallásos zsidó azt mondom, hogy több is, mint kellene, több is, mint ami jót tesz, de semmilyen vallást nem lehet ledugni az emberek torkán. A zsidó hit nem is gondolja, hogy a nemzsidónak be kellene térnie, zsidóvá válnia. Ebben egyedül áll a kereszténységgel és az iszlámmal szemben. Ne haragudjatok, hogy felidézem: A kereszténység is megtette a magáét, szép számmal haltak meg pogányok, akik nem akarták Jézust megváltónak fogadni, vagy az Istent egy Istennek elismerni. Az ő részükről is volt vérontás bőven, érthető, hogy nem bánjuk, hogy a múltba vész a kereszténység eme időszaka. Nos, a szélsőséges iszlám itt tart most is. Mindenkinek Allahot kell imádnia. Vagy halál. Vagy halál mindenképp, mert nem baj, ha a szent célért meghalsz, sőt, az csak az igazi. Aki pedig nem akarna meghalni, azt végképp fel lehet áldozni. Öngyilkos merénylők, emberi védőpajzs (vagy hogy is fordítják a human shields-et). Nem számítanak, a halál természetes. A fiú felrobbantja magát, vagy leszedik őt a katonák, az anya pedig azt mondja, ez élete legszebb napja. Ezt nem lehet felfogni ép ésszel. Ebben az iszlám áll egyedül a zsidósággal és a kereszténységgel szemben. Milyen élete lehet egy gyereknek, aki ilyen kultúrában nő fel? Ötévesen megtanítják lőni. Gépfegyverrel, aknavetővel. Nálunk és nálatok, ugye vizipisztoly van? Vagy műanyag puska. Piú, piú, mondják a gyerekek. Nos, vajon hány baleset származik abból, ha gyerekek éles fegyverrel játszanak? Ha apu a pincében tárolja a nagy hatótávolságú rakétát? Vagy ha az egyetlen esély arra, hogy ennivalót vehessenek, az hogy bérbe adják a Hamasznak a kisszobát rakétakilövő állomásnak? Ehhez nem kell sem izraeli, sem más hadsereg, megölik ők magukat is, de hát van nekik feleségük, négy is akár, ugye (szintén fogyóeszköz, mert épp csak serdülő kislányokat elvenni semmilyen problémába nem ütközik, akik vagy túlélik a nászéjszakát vagy nem, az első szülést, vagy nem), akik szülik az utánpótlást. Nem tudom, kit sajnáljak jobban, a nőket vagy a gyerekeket. Egy ilyen világ pokol.
Nem Izrael ellen kell tüntetni. Aki Palesztínát akarja támogatni, támogassa Izraelt. Mert jelenleg két oldalon halnak meg, és mindkét oldalon a Hamasz miatt. Hogy mégsem a Hamasz, hanem Izrael bombázza a házakat, iskolákat, kórházakat? Well, well, a Hamasz rakétáinak megközelítőleg egyharmada Gáza területén belül esik le. Iskolát, kórházat is talált. Sokan haltak meg. Ha hozzávesszük, az Izrael figyelmeztetése ellenére, erőszakkal a lebombázandó épületekben tartott embereket is, nem kell okosnak lenni, hogy megértsük, ki a felelős a tömegek haláláért. Mint mondtam, két oldalnak érdeke, hogy a Hamasz elbukjon: Izraelnek, és a valóban ártatlan civileknek. De a civilek semmit sem tehetnek.
Ki emlékszik a kommunizmusra? Én nem, de úgy hallottam, remek volt. Például az ember kiáltozhatott az utcán néhány vele egyetértővel transzparenseket lobogtatva, hogy "Oroszok, húzzatok az országunkból", vagy hogy "Lenin, dögölj meg", vagy hogy "Szabad sajtót", és még rendőri őrizetet is biztosítottak a békés tüntetéséhez. Így volt? Ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van, barátaim, mindegy, hogy vörös csillag van-e a lobogón, vagy félhold a mecset tetején. Aki emlékszik a vörös terror legszörnyebb időszakára, az hallgasson most ide: Gázában rosszabb. Ha nem vagy Hamasz-tag. Mert akkor marha jó. (Amíg meg nem kérnek, robbantsd fel magad.) De nem csak Gázában, az elnyomás természetes államszervező erő a térségben: Szíria, Libanon, Irán, Szaúd-Arábia, Egyiptom etc. Érdekes módon a West Bank vagy Ciszjordánia (ahol én is lakom) palesztinjainak a helyzete egy kicsivel jobb, mint a gázai palesztinoké. Találgatni lehet, miért. Az egyetlen szabad, demokratikus állam Izrael, és ez szúrja az iszlám szélsőségesek szemét. Izrael a kapu, amin át berontva meghódítják majd a világot. Persze, mikor Istn becsuk egy ajtót, ezek bemásznak az ablakon, nézzetek csak szét Európában, ha a zsidók mind elmenekültek, új ellenségre találnak majd a keresztény (vagy ateista, a lényeg, h nem hithű muzulmán) lakosságban. Vannak spekulációk arról, melyik országban mikor lesznek létszámbeli fölényben, de jól figyeljetek: Nem kell nekik létszámbeli fölény. A módszereik hatásosak, és nehezen kivédhetőek, ha egyáltalán. Nem félnek a haláltól, és nincs bennük semmilyen gátlás a gyilkolással szemben. Nők, gyerekek, csecsemők. Mi itt tudjuk. Mi itt látjuk. Mi tudjuk, kivel állunk szemben. Európa, nektek ez felfoghatatlan.
Vissza a törökökhöz. Akkortájt nem volt újságírás, rádió, tévé, internet. El lett intézve minden a harcmezőn. Namost Izrael katonai fölénye vitathatatlan a Hamasszal szemben, még úgy se győzhetnek, hogy minden szemét, embertelen eszközük bevetik, Izrael pedig próbál emberségesen harcolni. Meg lehet nyerni viszont a világ szimpátiáját, aztán majd azok nyomást gyakorolnak Izraelre. Halott gyerekeket, kisbabákat, férfiakat, nőket, csonka testeket, gazdátlan végtagok fotóit közzétenni nagyon erős fegyver. Aki ilyet lát, és pláne aki élőben!, nyilván csak arra tud gondolni, hogy szörnyeteg, aki tette. Csak hát, hogy ki tette, nem mindig világos, és hogy ki a felelős, az megint más. De a hirtelen felcsapó düh, keserűség és tehetetlenség érzése nem tud szálak kibogozásával törődni. A jó szívetekkel csapnak be titeket. És a copy-paste segítségével. Sok interneten keringő fotó Irakban, Szíriában (ahol napjainkban is tömegmészárlás folyik, és nagyságrendekkel többen halnak meg, mint Gázában, de a kutyát sem érdekli, talán mert a zsidóknak nincs hozzá köze, nem tudom...), Izraelben! készült, de még egy horrorfilmből is sikerült nekik lopniuk. Ugyanakkor Izrael elesetteiről mosolygós képeket tesznek közzé. Pedig Hadar Goldi, Isten nyugosztalja, aki három napja szakadt darabjaira egy mellette magát felrobbantó terrorista miatt, bizonyára sokkoló látványt nyújtott. De Izrael tiszteli a halottait, és nem fényképezi az elesetteit. Még azt is szégyellem, hogy érzékletesen írtam le a halálát. Mert méltatlan. A Hamasznak természetes.
Megint vissza a törökökhöz: "Ha megadjátok magatokat és a várost, mindenki békében elvonulhat." - mondta a török. Majd mindenkit békében lemészárolt. Mert a gyaur magyar kutyáknak tett ígéret nem kötelez. Hát így lehet hinni nekik. Oto zevel. Ki látott amerikai filmben túszdrámát? "Amerika kormánya nem tárgyal terroristákkal!" De Izraelt kényszerítenék.
Izraelt nem kell szeretni. A zsidókat sem kell szeretni. Engem sem kell szeretni. De az igazsággal mindenki tartozik magának. És ha gyűlölünk valakit, érdemes megérteni, miért: irigységből, megszokásból, frusztrációból vagy jó okkal? És ha utálom is az egyiket, támogatnom, szeretnem kell a másikat? Ha a Hizballah és a Hamasz egymásnak ugranának, mi sok szerencsét  kívánnánk mindkét félnek a másik kiírtásában.
És befejezésül:
Akinek van rá ideje és hozzá kedve, nézzen utána, mióta él a zsidó nép ezen a Földön. Soha nem voltak nagyon sokan, de ellenségei mindig szép számmal gyűltek ellene. Nagybirodalmak, népirtók. Hol van Babilon? Hol van Hellász? Hová tűnt a Római Birodalom, és mi lett a Náci Németországgal? A múltéi. De a zsidók, és ma már Izrael is újra, itt vannak. Történelmi törvényszerűségek, minden számítás és valószínűség ellenére. Hogyan?

Megjegyzés: Az elmúlt évek és az elmúlt hetek anyaga sűrűsödött itt egybe. Cikkek és videók Gázából ésa térségből, izraeli és nem izraeli forrásból, zsidóktól és nem zsidóktól, némelyik éppen a Hamasztól, a Hamasz alapítójának fiától, elmenekültektől, és személyes tapasztalatból. Hála az Örökkévaló Istennek, aki véd minket, ez utóbbiból van a legkevesebb, éppen csak annyi, ami elkerülhetetlen, ha az ember izraeli és zsidó.

2 megjegyzés:

  1. Azt gondolom, ezek azért pusztába kiáltott szavak, mert az emberek képtelenek meglátni az ok-okozati összefüggéseket. A másik pedig az, hogy meg vannak arról győződve, hogy amit gondolnak az az abszolut igazság. Amiket írsz az arabokról, addig nem hiszik el, amíg a saját bőrükön meg nem tapasztalják. Amikor engem az a szír pasi vegzált, és én kitettem a szűrét, akkor minden voltam, csak úrilány nem. Aki engem bántott, azt sajnálták, mert szegény...és én voltam a szemét, alávaló, szeretetlen, rossz keresztyén... Akkor értettem meg, az embereknek sokkal egyszerűbb hülyének lenni, mert a gondolkodás fárasztó.... Most ezzel az izreli-arab konfliktussal is ez a helyzet, elég megosztani, szomorú arcot rajzolni...és az emberek úgy érzik, megjobbították a világot, demokrácia van, és ők elmondhatták a véleményüket. Egyébként, nemrég éltem meg, hogy egy csoportban, ahol 4en voltunk, 3an baloldaliak, én egyedül az ellenkező oldalra szoktam szavazni. Valami miatt felszínesen érintettük a politikát, de leginkább a magyar mentalitást. Mivel nem az volt a véleményem, mint a többi 3nak, szó szerint a demokrácia nevében!!! az egyik csőszoci nő kiabált velem, így próbálta meg lenyomni a torkomon a maguk igazát. Egyébként csak annyit mondtam, hogy mindenkinek a saját életéért van felelőssége, és nem hibáztathatom pl a nagypolitikát azért, mert adócsaló vagyok, vagy ha vki megcsalja a házastársát, akkor nem a megcsalt fél a hibás elsősorban, hanem a csaló, mert nem tudott ellenállni a kísértésnek. Ezzel ők nem értettek egyet, mert szerintük a magyarok genetikusan!!!! lopósnak születtek. Ajvé! Na, ezeknek a diplomás, nyelveket beszélő, világot látott embereknek próbáld meg elmondani, mi történik felétek...mission impossible. Ja, a West Bank területén élni a hétköznapokat tekintve nagyon más??

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, szerintem nem más, de ha elhagyod a települést, jobban odafigyelsz, mi történik az út szélén, és nem állsz meg. Ha lerobbanna a kocsid, azonnal hívod a katonaságot, hogy vigyázzanak rád, amíg megoldódik a baj. A települések körülkerítettek általában, és az úton biztonsági őr nyitja a távirányítású kaput, ha be akarsz hajtani. Amúgy ugyanaz.

    Azért írtam ezt a bejegyzést, mert akárhogy is, azt hiszem, van aki hinne az értelmes beszédnek, de a hírekben csak hazugságokat, ferdítéseket és részigazságokat lát, hall. Ma reggel 8-ig tartott volna a tűzszünet, hajnali négykor már kezdték a rakétázást. Ki akarták terjeszteni a tűzszünetet további 72 órára,Izrael azt mondta, ok, Hamasz meg azt, hogy rakétázni akar. Mi nem élünk rakétatűz alatt, de nekem is nagyon fogy a türelmem, és ki-kiszalad a számon, hogy szőnyegbombázni kellene egész Gázát, aztán probléma megoldva, mert máshogy egyszerűen nem lesz vége, de persze nem gondolom komolyan. Annyi ott a szerencsétlen, annyi a szenvedés, nem valami jó érzés, hogy nekünk nincs más választásunk, mint tetézni. De nincs. Nem tudom, hogy lesz ennek vége.

    VálaszTörlés