2014. június 26., csütörtök

Fiúk, gyertek haza!


Napok (hetek) óta érlelődik bennem egy bejegyzés, de még mindig nem tudom, mit, hogyan.
Egy másik blog másik bejegyzése kicsapta a biztosítékot, pedig megszokhattam volna már azokat, akik naivitásból, gyávaságból vagy hülyeségből azt gondolják, ha a palesztinok megkapnák, amit kérnek, csönd lenne, béke, megoldás. A palesztinok ezt kérik, egy államot (most, nem ám, amikor megkaphatták volna, '48-ban, nem akkor nem kellett, illetve egy frászt, csak sokat akart a szarka, Izrael győzelmével viszont, beestek két szék között a pad alá, mindegy), de nem ezt akarják. Elkönyvelnék, mint sikeres lépést az Izrael megsemmisítéséért megteendő úton. Nem egyszer kiáltották ezt már világgá, csoda, hogy be nem rekedtek még, a világ meg nyilván süket, vagy arabul nem ért, igaz héberül se.
Mert ha államot akarok (amire vagy van jogom, vagy nincs, történelmileg nincs előzménye, de hát mindegy, új államok születnek, nem ez a baj), akkor az a módja, hogy robbantok, lövök, késelek, katona vagy civil, fiatal vagy öreg, csecsemő, nő, férfi, mindegy? Hogy beöltözök, megtévesztek, elrabolok, elengedem, ha cserébe én is visszakapom a terroristáimat? Úgy nevelem a békére a gyerekeim, hogy azok életcélja legyen zsidókat ölni, hogy azok örüljenek, mert három tizenéves fiút elraboltak? A baj nem a Hamasszal van, velük legalább tudjuk, hányadán állunk, hanem azokkal, akik rínak, ha kinéz nekik valami segítség érte, és örvendeznek, ha a Hamasz elvégzi azt, amire ők éppúgy vágynak.
De végső soron a baj velünk, hogy hagyjuk.

Volt egy film, pár éve, Is this the  face of a terrorist? Az Aish.com-on volt is erről egy nagyon jó cikk.

Are these faces of terrorists?


 Oh yes, they are. Vagy lesznek holnap. Vagy a támogatóik.

Ezek a bónusz képek, akinek van hozzá gyomra:Nem tudjuk ma már, ki Amalék leszármazottja, úgyhogy nincs nép, kit tórai parancsra utálhatunk. De Izrael ellenségeit és a zsidók ellenségeit még mindig kötelességünk. Drágáim, a nyújtsd oda a másik orcádat is, az egy másik vallás. Ezen kívül ezt a tanítást ki is próbáltuk. Hatmillió füstölgött el a nyomán.
Most akkor talán álljunk ki magunkért.

Felmentem a Bringbackourboys facebook oldalára, hogy megkeressem ezeket a képeket. Hát,ott ilyen nincs, ezek nem onnan vannak. Ott van a nép, akit csodálok, akihez büszkén tartozom.. Ha csak fele ennyire szeretnék egymást és a saját gyerekeiket ezek a mi békepartnereink, öt perc alatt lenne tényleg béke.

Addig idézek Herman Wouk-tól:
"... csakis akkor jöhet el a megbékélés a Közel-Keleten, ha a Zahal erős marad, és őrt áll az ellenségeskedés  hosszú éjszakáján az Úr békéjének hajnaláig. Jöjjön el mielőbb,még a mi életünkben!"

5 megjegyzés:

 1. Az előbb írtam egy kommentet, de elveszett...Szóval nem is értem, hogy lehet ezt az egészet ép ésszel túlélni. Nem csak a családra gondolok, hanem azokra, akik oda járnak iskolába, a környéken laknak... Amit nem értek: miért nincs iskolabusz? Az autók rendszámán nem látszik, h arab vagy izraeli területekről való a kocsi (pl régen Olaszországban)? A stoppolás mindennapos Izraelben, azaz minden nap így mentek haza, vagy csak most, mert a srácok siettek? (nem vagyok tisztában az izraeli tömegközlekedéssel). Egy ilyen elrablásnak mi a célja? Az, hogy megfélemlítsék azokat, akik ott laknak (elhagyják a területet)? Persze ezek utólag nem segítenek, tudom... Mit tesz a kormány most? Hogy nagyobb tudjátok biztonságban érezni magatok? Mit gondolsz a világ nyugati felének van ráhatása ezekre a dolgokra? Én félek az araboktól...okom is van rá :-(

  VálaszTörlés
 2. A világ nyugati felétől elég kevés várható, aminek több oka is van: Szerintem épp eléggé be vannak sz*rva a saját országaikban élő muszlim bevándorlóktól ahhoz, hogy túlzottan támogassák Izraelt a palesztinokkal vagy az arab országokkal szemben. Ezen kívül a média palesztin párti, Izrael a rossz, gonosz, aki elnyomja őket, elveszi az országukat (mely sosem létezett), leharcolja őket. A hírekben szinte kivétel nélkül beszámolnak egy-egy izraeli akcióról Gázában vagy akárhol, az Izrael területére Gázából naponta érkező rakétákról viszont nem vagy alig esik szó. Arról, hogy Szíriából izraeli kórházakba érkeznek sebesültek, akiket ingyen (értsd az én adómból) ellátnak, szintén nem esik szó, pedig semmi közünk Szíriához. Érdekes módon az ENSZ a szírek jogait saját diktátoruk terrorjától nem akarja megvédeni, a palesztinok állítólag sérült jogait Izraeltől igen. A három anya elment az ENSZ-be segítséget kérni. Meghallgatták őket,és ezen túl senki hozzájuk se szólt. Szerintem emberileg nulla ez a reakció még akkor is, ha azt gondolják, jogtalanul lakunk az ún. megszállt területeken. Ennyit nyugatról.
  A stoppolás itt igen elterjedt, főleg mifelénk, a férjem is naponta így jár dolgozni,én is így jártam suliba, amíg Éden meg nem született. Jobb esetben az ember eljut A-ból B-be egy stoppal, de ha egyik kisebb településről a másikba kell menni, kicsi az esélye, hogy pont olyan autó jön, ami házig visz, így forgalmasabb kereszteződésekben próbálnak tovább stoppolni. Mi nem csináljuk, szerencsére mert nincs rá szükségünk, de sokaknak nem nagyon van más választása. Miért nincs iskolabusz? Valószínűleg pénzkérdés. Ezek kollégiumok, sok fiú sok relatíve messze eső helyről jön, nehéz is megoldani. A mi iskolánkból, ahol tanítok, Jeruzsálemig viszi őket az iskolabusz, onnan mindenki megoldja, általában tömegközlekedéssel. Ha valami miatt később jön vagy megy a diák, és már elment a busz, szintén egyedül oldja meg, általában stoppal. De mifelénk a tömegközlekedés elég gyér, a buszok állapota pedig siralmas. Példa: autóval (ha nincs dugó) 45 perc alatt a városközpontba lehet érni, a benzin kb 50 sékelre jön ki oda-vissza. A busz több, mint egy óra, nyugodtan lehet számolni másfél órával, 12,5 sékel a jegy csak oda (tehát 25 oda-vissza,ha ketten megyünk, már megéri az autó), és benne van a pakliban, hogy a busz lerobban, meg kell állnia pihenni, vagy nem működik a légkondi (na most ezt a sivatag szélén tessék elképzelni...) Mikor vezetni jártam, Joellel egyszer három órát töltöttem a buszban, és fele útig sem jutottunk. Aztán felvett a férjem, aki egy ismerőssel jött stoppal,és beérték az út szélén veszteglő buszunkat. Gondolom, azért nem cserélik le a buszokat, mert ezek meg vannak erősítve golyóálló üveggel, hogyha kővel dobálnák meg vagy lőnének, ne legyen baj. A Jeruzsálemhez nagyon közel eső falvakba már újabb buszok jönnek, igaz, golyóálló üveg nélkül. Mitőlünk háromóránként megy busz Jeruzsálembe.
  Az palesztin autóknak más a rendszámtáblájuk, de a kelet-jeruzsálemi palesztinoké akár izraeli rendszámú is lehet,és ha jól tudom, lopott autóval rabolták el a fiúkat,amit aztán meg is találtak felégetve.
  Egyelőre nem teljesen világos,mi a célja, valószínűleg több célja is van. Megfélemlíteni, büntetni minket, és elcserélni a túszokat. Legalábbis két éve, amikor egy azt megelőzően elrabolt katonát kapott vissza a családja, 1027 terroristát adtunk át érte a börtöneinkből (újra: bár 569 izraeli haláláért felelősek, a mi adónkból éltek a börtönben, mint Marci hevesen ugyanis Izraelben nincs halálbüntetés a náci háborús bűnösök kivételével). Közülük legalább egy azóta már újabb embert ölt meg. Ötven terroristát elfogtak, amikor vissza akartak szökni az országba, kb a felük korábban szabadon bocsátott rab volt. Gilad Shalit öt évet és négy hónapot töltött Gázában fogságban, kétlem, hogy ebből teljesen rendbe lehet jönni.
  A rendőrség és a katonaság keresi a fiúkat, egyelőre nem találták meg őket. Azt kiderítették, hogy valószínűleg kik voltak az elrablók. És ennyi, imádkozunk és remélünk.

  VálaszTörlés
 3. Ez szörnyűségesen hangzik :-( Budapesten rám moccant egy szír pasi. Sajnos a saját bőrömön éreztem kicsiben azt, amiről írsz. A legdurvább az, h vkinek elmondtam, akiben megbíztam, és közölte velem, hogy paranoid vagyok, meg azt, hogy gyáva. Hát, szerintem azért az nem üldözési mánia, ha tényleg el akarnak kapni... :-( Nagyon megértelek, és tudom, hogy a semminél nem sokkal több, de melletted állok. Remélem, hogy a srácok mihamarabb hazamennek!

  VálaszTörlés
 4. Hát, ez sajnos nem történt meg.

  VálaszTörlés
 5. Megrázott a hír! Vigyázzatok magatokra!

  VálaszTörlés