2013. július 11., csütörtök

A fahéjas tekercs - projekt

Ez a bejegyzés a császármetszésesnél is régebb óta érik, és belekerül majd vagy fél napomba, hogy készen legyen, de sebaj.
Anyukám készítette a földkerekség legfinomabb kakaós (és fahéjas) tekercsét és lekváros buktáját. Ugyanabból a tésztából. A bukta inkább csak frissen volt finom, a tekercseket azonban még napokig ettük. Persze a titkot magával vitte a sírba. Irtó felelőtlenség két lánygyereket hagyni hátra megbízható receptek írásba foglalása nélkül. Maradt a kedvenc szakácskönyve, de azokon a recepteken változtatott, és nem mindig írta bele a változtatásokat. Ráadásul nem is emlékszünk, a kakaós tekercs onnan volt-e. (Hál' Istennek a sajtos pogácsa igen, és a változtatások is mellé vannak írva.)
Szóval mióta Izraelben élek, reggelire süteményt eszem. Igen, fő az egészség, de a Maoz hibája, ő szoktatott rá. Azelőtt beértem egy bögre teával vagy kávéval, mellé ettem egy almát vagy egy banánt, vagy semmit, hanem csak később vettem valami sós cuccot a büfében (ELTE A épület) egy következő tejeskávé mellé. Olaszországban meg valami sós kekszet ettem. Az mondjuk marha finom volt.
Miután Joel megszületett, hetekig a shukról hordta Maoz a fahéjas tekercset. Van ott egy pékség (a Yafón, a shuk két bejárata közt a fűszerboltkávézó mellett), ahol nem kenik meg cukros, ragadó undormánnyal a sütiket, hogy csillogjanak, mindegyiknek megvan a maga íze, és olcsó is. A fahéjas tekercsük egészen hasonló az anyuéhoz. De aztán Maoz sztrájkba lépett, hogy nem hordja nekem tovább, mert egészségtelen, tele van margarinnal, én meg abbahagytam a terhesség utáni hízást. És azóta se tudom, mit egyek reggelire. Van egy kakaós kalács (ugat shmarim) receptem Maoz anyukájától, és nem kizárt, hogy annak a tésztáját is lehetne eképp felhasználni, de tartok tőle, hogy  kicsit száraz lenne, ugyanis erre cukros szirupot kell önteni sütés után, ami elvileg átitatja (és ragad is tőle). Utálok cukros szirupot önteni a süteményre. Ha kiveszem a sütőből, a süti legyen kész!
Van ez a bevált módszerem, hogy beírom a google-ba a süti nevét, a képkeresőbe, és a szimpatikus kép alapján választom ki a megfelelő receptet. Többnyire sikerül. A bökkenő, hogy szeretnék párve kakaós tekercset készíteni. Na, ez már nehezebb. Héberül nem keresek rá, mert ezek az izraeliek nem értenek a kakaós tekercshez, ezt már rég tudom. A legtöbb magyar receptben vaj van, amit helyettesíthetnék margarinnal vagy olajjal, és tej, amit viszont nem. Nekem nem rémlik, hogy anyu tejet tett volna a tésztába, de nem esküdnék meg rá, hogy nem tett bele tejfölt például. Kemény dió. Ki segít rajtam?

Második fázis: Rákeresek a tejmentes változatra. Kivétel nélkül mindegyik találat olyan receptet hoz be, amiben van tej. (????)
Tejmentes helyett azt írom, tej nélkül. Na, ilyen nincs önállóan. Tej és tojás nélkül. Illetve csak tojás nélkül, tejjel. Á, túl kevés vallásos zsidó ír magyarul recepteket. Mi van, ha én négy órával a szombati ebéd után, akarom azt a kakaós tekercset? A vegetáriánus zsidónak könnyebb az élete, mint a nem vegetáriánusnak, kezdem ezt érezni. Mondjuk tökre elhíznék, ha nem ennék húst. Mindegy, keresem tovább a receptet.

Harmadik fázis: Ráfanyalodom az izraeliekre: Karin Goran. Hm. A "shamrim" szekcióban találtam valamit, de az "alap tésztában" itt is van tej.  Általában szeretem Karin Goran receptjeiben, hogy a legtöbb tejes, de most nem segít. Megnézem a párve receptjeit. Árnyékra vetődtem. Valamiért azt érzem, a negyedik fázis az lesz, hogy megcsinálom tejjel. Még gondolkozom.

Negyedik fázis: Újrapróbálkozás, hátha. Kelesztés nélküli kakaós csiga. Csak fél deci tej van benne, azt még kihagyhatom, és pótolhatom a zsiradékkal. Aha. És a 25 dkg túrót mivel pótlom? Hogy kerül a kakaós csigába túró?? Ez olyan, mint mikor a Maoz meg akarja melegíteni a gyümölcs tortát. Most erre ennem kell egy kis marcipánt. Eljutottam egy zabtejes recepthez. Ezen a ponton adom fel a reményt. Még megnézem, hogyan lehetne kevésbé szárazra csinálni a tésztát, aztán ha az sem megy, előveszem a zacskó tejet.

Ötödik fázis: tej vaj. Mindig ide jutok végül.
Komolyan berágtam most anyámra. Egyik kakaós csiga sem néz ki úgy, mint amit el akarok készíteni. Olyan nagy fáradságba került volna leírni azt a rühes receptet??

Azt terveztem, hogy diadalmámorban ideírom a receptet, de nem lett tökéletes. Close... but no cigar.

3 megjegyzés:

  1. Zugolvasód vagyok...de ez a receptes sztori kommentelésre késztet :-) Ez egy tuti amerikai reci, az élesztőt a krumpli levében kell felfuttatni. Sajnos van benne vaj...én azt kókuszzsírral váltanám ki (bár nem vagyok zsidó, nem tudom, az kóser-e, de gondolom igen).
    Jenal's Mom recepie:
    3c. warm potato water (the liquid left after cooking potatoes OR some instant potatoes mixed in with the water until it is a tiny bit thick and very cloudy)
    2T yeast
    1t. sugar
    Let these 3 ingredients sit until foamy about 5 min.

    Add - 1/3c. shortening, 2t. salt, 1c. sugar, and about 7-1/2c. flour (enough to make a nice, non-sticky dough)

    Combine in a mixer and knead until smooth. Let rise until double. Punch down and divide dough into 3 portions.

    Roll out each portion (one at a time) to a rectangle about 1/8 - 1/4inch thick. Spread with butter and then sprinkle with brown sugar and cinnamon (just to cover). Roll up from the long side. Pinch the seam and cut into 12 - 15 equal pieces. Place cut side down in a well buttered 9x13 pan - cover with plastic wrap or a towel and let rise till about double (about an hour or so). Bake in a 350 oven for about 20 min or until nicely golden brown. Cool - but while still a little bit warm frost with: 3oz cream cheese, 1/4c. butter, 2-3/4c. powdered sugar and 1t vanilla - mix until smooth and spread over barely warm cinnamon rolls. Total recipe makes between 36 - 45.

    VálaszTörlés
  2. Hű, köszi. Nem hiszem, hogy megcsinálom, én szeretném a régi, jól bevált receptünket megtalálni valahogy. Aztán ki tudja, lehet hogy végül ezt is kipróbálom. Egyébként, persze, a kókusz kóser. :)

    VálaszTörlés
  3. Hahó!

    Van egy kiváló stahl Judit recept, dán fahéjas tekercs néven. Én kb. 2 hetente elkészítem, aztán napokig nem eszem mást, csak azt. Nagyon finom!
    Nade. elolvastam a receptet, és annyira nem kóser, hogy szinte már ciki. De azért bemásolom ide neked, hátha tudsz ezekre helyettesítő terméket, mert nagyon finom, megéri kipróbálni.
    Íme a link, ahol elolvashatod:
    http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Dan_fahejas_tekercs

    VálaszTörlés