2011. július 16., szombat

Hal főz (de előtte még...)

Gőzöm nincs, hogyan jutottam erre tegnap délután, de rájöttem, csilis babot kell főznöm. Nem azonnal, de hamarosan. Mivel nem feltétlenül bízom a magyar csilis bab receptekben, spanyolul meg nem tudok, angolul kerestem rá. Van millió recept, kettőt néztem meg, megállapítottam, hogy egyrészt nem különböznek sokban, másrészt nagyon egyszerűek. Rákerestem magyarul is, és kiábrándítónak találom a receptből áradó lustaságot. Csak a hozzávalókig jutottam:
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 doboz vörösbabos-kukoricás konzerv
  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • ketchup
  • piros arany
  • paprika
  • chili
  • oregáno
  • olaj
  • bors
Konzerv, konzerv, konzerv. Isten ments, hogy beáztass egy kis babot előző este!! Még csak az kéne, hogy tartósítószermentes kaját készíts! És eszedbe ne jusson saját kezűleg meghámozni néhány paradicsomot! Az legalább öt percet hozzáadna az elkészítési időhöz! És aztán ki ne feledd a piros aranyat! Anélkül nincs csilis bab, tudja ezt minden amígó. Gulyásleves talán igen, de csilis bab semmiképp! És paprika alatt is a hungarian sweet paprika-t értjük, csak mielőtt még felmerülne a kérdés. A ketchup pedig alap, ehhez kommentárt sem kell fűzni, de azért idéznék a recept szövegéből: "jócskán nyomunk mellé ketchup-ot".
Lehet, hogy egy pukkancs egér vagyok, hogy ezen felhúzom magam, de a recept neve Mexikói csilis bab. Felhívnám a figyelmet a vastaggal szedett, kurzivált szóra.
Most végigolvastam a receptet, lehet, hogy kirakom a facebokra (Szerintem ez a nap vicce. Szerinted?)
"Hozzáadjuk az alaposan lemosott vörös és a fehérbab konzervet (mert fémes íze van a levének)"
"Gerezdekre vágott főtt tojással és reszelt sajttal forrón tálaljuk."
Az elkészítési idő egyébként 45 perc. Az angol nyelvű recepthez, amiben nincs se ketchup, se konzervbab, 25 perc van írva. Persze ők lespórolták a bab áztatási idejét. Nyilván nem akarták elvenni a kedvem egy, a karácsonyi pudingéval vetekedő recepttel...
Gratulálok Mirzának, aki a receptet beküldte, és ennél még sokkal inkább annak a 811-nek, aki saját recepttárjába tette, és annak a 171-nek, aki továbbküldte ezt a rendhagyó, a magyar rohanó 21. századra adoptált verzióját a csilis bab receptjének!

2 megjegyzés:

  1. Azért nekem még mindig a hámozott paradicsomkonzerv a kedvencem. :)

    Ez a Mirza ráadásul valami főzőblogoló...

    VálaszTörlés
  2. Igen, és egész családja hódolattal adózik csírázó gasztronómiai kreativitásának. Jáj.Igen, a hámozott paradicsomkonzerv, az jó. Lehet ám, hogy nyelvileg is kreatív, és a hámozott konzerv annyit jelent, h kinyitod a dobozt.

    VálaszTörlés