2011. május 3., kedd

Cukor helyett

Professzionális internetfelhasználó vagyok, amin fent van, megtalálom, és bármi kell, először itt keresem.
Tegnap bevásároltunk, és vettünk egy csomó dolgot az egészség és a változatosság érdekében, többek között lencsét és datolyamézet (ami nem méz, hanem datolyából facsart édes szirup, de a "tejjel-mézzel folyó Kánaán"-ból a méz valójában ezt a datolyaszirupot jelenti eredetileg). Annyira nem szeretem a datolyát, se frissen, se aszalva, se süteményben, de gondoltam, hátha a sziruppal jó vásárt csinálunk, és tudom süteménybe rakni cukor helyett. Be is írtam a google-ba, hogy 'cukor helyettesítése süteményben'. Hogy hány és hányfajta édesítőszar van!! Egynek sincsen rendes neve, az összes valamilyen mesterségesen előállított cucc, belegondolni is hátborzongató. Eleve azért kerestem valamit a cukor helyett, mert elgondolkoztam azon, hogy hiába eszünk fél-egy kiskanál cukrot naponta, ha aztán néhány hetente egyszer sütök egy sütit, amibe kell fél kiló, vagy akár csak egy bögrényi. És eleve azért nem teszek a kávéba sem édesítőszert, mert az élvezet elrontásának és a lassú öngyilkosság biztos módjának tartom. Hát még ha egy bögrényi cukrot helyettesítenék vele! Ennek ugyan még nem néztem utána, de az is elég nagy hülyeségnek tűnik, ahogy az egyik fórumon kiakadtak, hogy milyen hülye ötlet a méz meg a nyírfacukor, hiszen aki cukorbeteg, az semmilyen formában sem ehet cukrot. Namost: ez azt jelentené, hogy nem eszik semmilyen gyümölcsöt, nem eszik hagymát sem, nem iszik tejet, és gyakorlatilag semmit. Nyilván nem zabálhatja kétpofára a vattacukrot, és gyanítom, hogy képviselőfánkból is aránylag keveset ehet, de nyilván a számukra is van fokozati különbség fehér cukor, méz, gyümölcscukor stb. között. ha jól tudom, a diabetes nem cukorallergia, hanem az inzulintermelés elégtelenségéből adódik, ami miatt az illető véréből nem szívódik fel a cukor. A cukor kell, csak nem mértéktelenül.
Most elkezdtem keresgélni. Van választék. Beszúrok néhány linket. Itt találtam olyan termékeket, amelyek a fehér cukor helyett alkalmazhatók, akár italok édesítésére, akár süteményekhez, ételek elkészítésére. Mellesleg a könyvben, amit Eszterék elhoztak nekem (köszi!!!), azt olvastam, hogy a mesterséges édesítőszerek igazából nem is segítenek a fogyókúrában. Ebben lehet valami, mert mikor a gimiben azt gondoltam, hogy egyszerűen meg fogom oldani a súlyproblémáimat ezekkel, egy grammot se fogytam.
Ez itt, először úgy tűnt, megvétóz minden ehetőt, és csak a búzacsírát és a zabkorpát engedélyezi majd a végén, de végülis nem. A datolyasziruptól ugyan nincsen elragadtatva, azonban megtaláltam az érem másik oldalát is. Tehát jó sok cukor van benne (mi mástól lenne édes...), viszont jótékony hatásaival messze lekörözi a kristálycukrot (aminek nincsenek jótékony hatásai).
Amúgy mielőtt valaki az egészségemért kezdene el aggódni, nem vagyok cukorbeteg. Legalábbis amennyiben tegnap az orvossal valóban az én vérvizsgálatom eredményeit nézegettük, nem. Ugyanis az történt, hogy április 13-án voltam vérvizsgálaton. Teltek a napok, a hetek, és nem került fel az internetre a kis fájlomba az eredmény. Tegnapelőtt aztán úgyis mentem orvoshoz, kérdeztem hát őt a vérkép felől is, de nem találta ő sem, majd a nővér sem, akinek nem is volt aztán ideje, ezért arra kért, menjek vissza másnap. Tehát tegnap megint látogatásomat tettem náluk, és megint csak nem találtuk az eredményeim, ezért Ilana (a nővér, akinek magyar a férje, mint megtudtam) felhívott néhány számot, míg nem, úgy félóra próbálkozás után, találtak valamit. Az adott napon az én orvosom rendelésére Judit Guetta vérvizsgálatot végeztetett. Át is küldték az eredményeket. A beteg adatai a következőek: név: Judit Guetta, orvos: Dr. Aharon Karni, vizsgálat dátuma: 2011. ápr. 13., apja neve: Yakov, lakik: Jeruzsálem, Nachlaot, kora: 52. Persze az orvosomnak nincs több ilyen nevű betege, és én persze nem vagyok 52 éves, az apám nem Yakov (bár a nagyanyám Jakab...), és nem lakom Jeruzsálemben. Ilana felhívta Juditot, aki nem volt otthon, de beszélt a lányával és a férjével, akik nem tudnak róla, hogy vérvizsgálatra ment volna a közelmúltban. Ha tehát az én eredményeim voltak, akkor egészséges vagyok, mint a makk, és a véremet arany árban lehetne eladni (a vizeletem is, de azt végképp nem értem, ki akarná). Az is valószínű, hogy egy 52 éves nőnek nem lenne ilyen klassz a vérképe. Persze jó egészséget kívánok neki. Biztos, ami biztos, holnap megint elvégzik az egészet, hab a tortán, hogy reggel 6.30-kor. Úgy tervezem, fogom a párnám, takaróm, este elsétálok a rendelő elé, és ott töltöm az éjszakát. Tök messze van ahhoz, hogy reggel hatkor túrázzak oda. Már vasárnap is alig tudtam felkelni, pedig csak 9-re kellett vinni a macskát az állatorvoshoz. Persze éhes volt, és mivel nem adhattam neki enni, folyamatosan harapdálta a bokám és a vádlim. Pedig együttérzésből én sem ettem semmit, csak a kávémat szerettem volna meginni. Ő nem értett egyet. Majd miután beraktam az utazóketrecébe, vernyogott és ki akarta rágni magát, úgyhogy jobbnak láttam mielőbb elindulni, és félórával hamarabb ott voltunk. Egy szóval ez az Ilana pikkel rám, azért hívott fél hétre, pedig igazán nem az én hibám, hogy valami idióta egy másik Judit Guetta fájljába másolta be az én eredményeimet. Őt biztos Philomena M. Tannenbaum-Fuxsteinnek hívják, és azt hiszi, akkor már Judit Guettából is csak egy van.
Amúgy Katje jól van, már egészen könnyedén ugrik fel az ablakba, hogy a szúnyoghálón keresztül próbálja elkapni a kertben cirkáló legyeket. Zokon veszi, hogy nem engedem ki, de meg van tiltva.

3 megjegyzés:

 1. A cukorbetegek ehetnek nyírfacukrot meg fruktózt is. Rá is van írva nagy piros betűkkel, hogy "cukorbetegek is fogyaszthatják". És ezek természetes édesítőszerek.
  Amúgy ha jól tudom, az a különbség ezek meg a répacukor között, hogy az sokkal gyorsabban emeli meg nagymértékben a vércukorszintet.

  VálaszTörlés
 2. Igen, merthogy az tiszta cukor, a többinek meg előbb cukorrá kell alakulnia, ami időt vesz igénybe, vagy valami ilyesmi. De azon a fórumon jól elküldték a francba azt, aki ajánlotta.

  VálaszTörlés
 3. Remek. Tesóm cukorbeteg, és érdekes, évek óta semmi baja tőle...

  VálaszTörlés